Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

8 powodów, dla których warto dodawać syrop klonowy do śniadania

Syrop klonowy – jak go nie uwielbiać? Wiele osób uwielbia wręcz dodawać go do swoich posiłków, aby nadać im słodkawego smaku. Co ciekawe, świadomie lub nie, niosą w ten sposób pozytywny wpływ dla swojego zdrowia i urody. Należy jednak stosować go w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawiera sporo sacharozy. Nie mniej jednak syrop klonowy to znacznie więcej niż słodycz zamknięta w butelce.

Syrop klonowy – co warto wiedzieć?

Syrop klonowy to tradycyjny, kanadyjski produkt. Produkt, który nie bez powodu jest nazywany również Kanadyjskim Płynnym Złotem. Syrop charakteryzuje się wysoką zawartością manganu, cynku, magnezu i witamin z grupy B. 100 g syropu klonowego dostarcza 270 kcal, czyli mniej niż cukier (ok. 400 kcal/100g). Ze względu na swoje właściwości, jest więc uznawany za bardzo wartościowy zamiennik cukru.

Słodki, kanadyjski specjał zawiera wiele związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Zespół z Uniwersytetu Rhode Island podczas badania zidentyfikował w syropie klonowym aż 54 związki chemiczne, z czego pięć wykryto po raz pierwszy (występują tylko w syropie klonowym). Jednym z nich jest polifenol zwany Quebecol, który został nazwany tak na część kanadyjskiej prowincji Quebec. Związek ten powstaje podczas procesu wytwarzania syropu z soku klonowego.

8 powodów, dla których warto dodawać syrop klonowy do śniadania
Pixabay

7 powodów, dla których warto dodawać syrop klonowy do każdego śniadania

#1 Wzmacnia układ odpornościowy

Naleśniki na śniadanie? Syrop klonowy będzie świetnym ich dopełnieniem, które wzmocni Twój układ odpornościowy. Ten naturalny słodzik jest doskonałym wręcz źródłem cynku, który przywraca poziom białych krwinek. Syrop klonowy ma także silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

#2 Jest dobry dla kondycji skóry

Syrop klonowy zawiera aż 24 przeciwutleniacze. Ze względu na ich wysoką zawartość syrop klonowy będzie więc chronił naszą skórę przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami, które prowadzą do przedwczesnego starzenia się skóry.

#3 Zapobiega cukrzycy

Przewiduje się, że do 2050 roku co trzecia osoba będzie dotknięta cukrzycą typu 2, dlatego coraz więcej ludzi poszukuje zdrowszych diet. Zidentyfikowanie potencjalnych właściwości przeciwcukrzycowych w syropie klonowym jest interesujące zarówno dla społeczności naukowej, jak i dla konsumentów – mówi dr Seeram

8 powodów, dla których warto dodawać syrop klonowy do śniadania
Wikimedia Commons

#4 Pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia

Nie tyle syrop klonowy co woda klonowa pochodząca z tego samego źródła potrafi zadbać o nasz poziom nawodnienia. Co więcej, zawiera zaledwie 2% cukru. Niektórzy sportowcy uważają, że nawadnia dwa razy szybciej niż czysta woda i znacznie ułatwia utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia podczas treningów.

#5 Służy zdrowiu reprodukcyjnemu

Syrop klonowy może służyć zdrowiu reprodukcyjnemu mężczyzn. Wiele zawartych w nim minerałów, zwłaszcza cynk, jest korzystnych dla zdrowia mężczyzn. Co ciekawe może nawet pomóc w zmniejszeniu rozmiaru prostaty.

#6 Podnosi poziom energii

Syrop klonowy jest doskonałym źródłem minerałów, które podniosą Twój poziom energii na resztę dnia. Nie wiem czy wiesz, ale niektóre firmy zaczęły dodawać ten naturalny słodzik do napojów przeznaczonych dla sportowców? Syrop klonowy jest bogaty w węglowodany, a wiele zawartych w niem przeciwutleniaczy pomaga w szybszej regeneracji.

8 powodów, dla których warto dodawać syrop klonowy do śniadania
fshoq

#7 Sprzyja kondycji włosów

Utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia wpływa nie tylko na ogólny stan zdrowia i samopoczucie, ale także wygląd i kondycję włosów. Chcesz dodać im blasku? Rozgnieć i wymieszaj banana z awokado, oliwą z oliwek i syropem klonowym. Tak przygotowaną mieszankę nałóż na włosy na 20 minut, a następnie umyj głowę.

#8 Sprzyja kondycji serca

Dzięki dużej zawartości cynku syrop klonowy może zapobiegać różnym chorobom układu krążenia, takim jak udary i miażdżyca. Cynk dodatkowo skutecznie wzmacnia naczynia krwionośne, a dokładniej ma pozytywny wpływ na komórki tworzących wewnętrzną wyściółkę tętnic.

To co, przekonałeś się do syropu klonowego?

Źródła: brightside.me
Fotografie: fshoq.com