Te produkty szkodzą naszej wątrobie. Ich spożywanie prowadzi do stłuszczenia tego narządu
Badania wykazują, że nawet co 4 osoba ma objawy niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Co więcej dotyczy to również dzieci. Z czego to wynika? Ze sposobu w jaki się odżywiamy! Jakich produktów należy unikać by nie uszkodzić tego narządu?
Wątroba to najważniejszy narząd detoksykujący w naszym organizmie. Chroni nasz ciało oraz inne organy przed toksynami, metalami ciężkimi, lekami czy pestycydami. Ponadto pełni funkcję magazynującą, filtrującą oraz odpowiada za naszą odporność.

źródło: canva
Dlatego tak istotne jest to, aby wątroba funkcjonowała prawidłowo. Nie możemy dopuścić do sytuacji w której dochodzi do stłuszczenia wątroby, czyli odkładania się w komórkach wątrobowych nadmiernej ilości cząsteczek tłuszczu.
Czego nie jeść, aby nie doprowadzić do stłuszczenia wątroby
1# Alkohol

źródło: canva
Najczęstszym powodem stłuszczenia wątroby jest nadużywanie alkoholu. Nie ma jednoznacznych wskazań co do tego jaka ilość napojów procentowych jest bezpieczna, dlatego w tym przypadku trzeba być szczególnie ostrożnym. Należy również podkreślić, że osoby z nadmierną masą ciała spożywające alkohol, są bardziej narażone na toksyczne działanie tego napoju.
2# Tłuszcze trans

źródło: canva
Ten rodzaj tłuszczu występuje najczęściej w produktach wysokoprzetworzonych. W wyniku obróbki produktu, w jego składzie powstaje tłuszcz, który jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Gdzie je znajdziemy? W wyrobach cukierniczych typu drożdżówki, pączki, gotowe ciasto oraz w fast-foodach.
3# Nadmiar soli w produktach wysokoprzetworzonych

źródło: canva
Są sama w sobie nie jest szkodliwa, a wręcz zawarty w niej sód potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak jej nadmiar w połączeniu z cukrem i tłuszczami trans to tykająca bomba. Taka kombinacje możemy znaleźć w krakersach, chipsach, solonych paluszkach, gotowych produktach czy wyżej wspomnianych fast-foodach.
4# Słodycze
Mowa o różnego rodzaju ciastkach, cukierkach, czekoladach, batonach a nawet wysokosłodzonych dżemach. One również są źródłem pustych kalorii, co oznacza, że nie dostarczają naszemu organizmowi żadnych cennych składników odżywczych.
5# Nadmiar węglowodanów prostych

źródło: canva
To właśnie produkty zawierające duże ilości węglowodanów prostych, powodują wzrost insuliny i tym samym odkładanie się cząsteczek tłuszczu.
6# Soki i napoje słodzone

źródło: canva
Nawiązuje to do poprzedniego podpunktu, gdyż tego typu napoje posiadają duże ilości węglowodanów prostych, zazwyczaj w postaci białego cukru. Badania wykazały, że osoby często spożywające napoje słodzone mają aż o 40 proc. wyże ryzyko rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby.