Badanie: Zaledwie 13% Polaków spożywa odpowiednią ilość warzyw i owoców. Co z resztą?
Chyba nie trzeba już mówić o tym, jak bardzo istotne dla naszego zdrowia są owoce. I choć powtarza się to niczym mantrę, a dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co trafia do naszego żołądka, okazuje się, że tylko bardzo niewielka część Polaków wpisuje się w te ramy.
Zanim przejdziemy jednak do statystyk, spójrzmy…
Jakie owoce i warzywa wybieramy najczęściej?
Na przełomie grudnia, stycznia i lutego to jabłka cieszyły się największą popularnością pośród wszystkich owoców. Badania pokazały, że spożywało je 89% Polaków. 21% badanych jadało je przynajmniej raz w tygodniu. Drugie miejsce w rankingu zajęły banany (75%), a trzecie pomarańcze (68%). Znacznie mniej popularne były już gruszki, które w tygodniu poprzedzającym badanie jadło 36% badanych, i śliwki – zaledwie 20%.
Jak to się ma w przypadku warzyw? Najczęściej wybieranymi warzywami przez Polaków są: ziemniaki (98%), cebula (90%) i marchew (87%). Ziemniaki codzienni spożywało aż 18% respondentów, cebulę, 4%, a marchew 5%. Warto zaznaczyć, że w przypadku warzyw odnotowano spadek spożycia pomidorów, kapusty, kalafiora, brokułów i buraków ćwikłowych.
Zaledwie 13% Polaków spożywa odpowiednią ilość warzyw i owoców. To o 3% mniej niż w grudniu
Odpowiednio zbilansowana dieta stanowi podstawę naszego zdrowia i samopoczucia, a owoce i warzywa stanowią niewątpliwie jej podstawę. Niestety, zdecydowana większość Polaków spożywa ich stanowczo za mało. Pokazały to badania realizowane przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”. Co się okazało?
„Wczoraj na talerzu” to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. I tak oto 0 pkt. przypisuje się osobie, która poprzedniego dnia nie jadła żadnych warzyw i owoców, a maksymalnie 100 pkt. osobie, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę. Wyniki nie napawają optymizmem…
Na podstawie deklaracji dotyczących posiłków z dnia poprzedzającego badanie okazuje się, że jedynie 13% Polaków spożywa taką ilość owoców i warzyw, która jest zalecana przez dietetyków.Blisko 31% badanych odżywiało się nieco gorzej, jednak warzywa i owoce nierzadko były składnikami ich posiłków. Znacznie gorzej obrazuje się to w przypadku pozostałych 56% Polaków, z czego u 38% warzywa i owoce pojawiały się przynajmniej w połowie spożywanych posiłków. 18% badanych z kolei jadło bardzo mało warzyw i owoców lub też nie jadło ich wcale.
Wyniki badań wydają się być jeszcze mniej optymistyczne, kiedy weźmiemy pod uwagę fakt, że respondenci mieli w swoich odpowiedział uwzględnić przetwory, a nawet soki.
Reasumując przeciętna wartość wskaźnika wynosiła 43,6 pkt, a więc była na średnim poziomie. Nie mniej jednak wartość ta zmalała w porównaniu do grudnia o 2,8 pkt.. Czyżbyśmy jadali coraz mniej owoców i warzyw? Jak myślicie, z czego to wynika?