Kategorie Medycyna naturalnaPoradyPrzepisy na domowe leki

Sposób na uporczywy kaszel. Pozbędziesz się go w przeciągu jednej nocy

Mimo, że już niedługo zaczyna się lato, to niestety wciąż istnieje możliwość „złapania” infekcji. Kiedy pojawiają się uporczywe objawy przeziębienia takie jak gorączka, katar i kaszel możesz zastosować ten sprawdzony sposób. Pomoże Ci pozbyć się kaszlu w przeciągu jednej nocy.

Sprawdzony sposób naszych babć

Moja babcia bardzo rzadko używała aptecznych leków. Miała bowiem swoje sprawdzone, naturalne przepisy ,które przekazała jej mama. Tak po dziś dzień zostały w naszej rodzinie. W sytuacji kiedy ktoś z domowników miał oznaki infekcji, babcia szybko znajdowała na to rozwiązanie.

Babciny lek na kaszel usuwa zalegającą wydzielinę i łagodzi podrażnienie gardła. Jeżeli zareaguje się odpowiednio szybko objawy przeziębienia napój zapobiegnie dalszemu rozwojowi infekcji.

źródło: youtube

Zdrowotne właściwości napoju na kaszel

Głównymi składnikami tego napoju jest cebula i mleko. Każdy z tych produktów ma swoje określone działanie w przypadku leczenia. Cebula swoje właściwości zawdzięcza wielu cennym składnikom. Warzywo to jest źródłem siarki, cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego. Nie można także zapomnieć o antyoksydantach. Określana jest mianem naturalnego antybiotyku. Posiada działanie przeciwbakteryjne, wzmacnia odporność oraz pomaga oczyścić drogi oddechowe. Z kolei mleko zawiera spore ilości witamin i minerałów, które wspomagają układ odpornościowy. Witamina A wspiera regeneracje błon śluzowych, które są barierą dla zarazków.

źródło: canva

Jak przygotować zdrowotny napój?

Te dwa produkty są podstawą do leczniczego napoju. Jednak w zależności od rodzaju infekcji oraz objawów można dobrać do niego kilka składników. Do sporządzenia napoju będziesz potrzebował…

Składniki:

– litr mleka,
– 1 cebulę,
– 2 łyżki miodu,
– 2 łyżki masła,
– szczypta soli.

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko i gotuj przez około 5 minut. W międzyczasie rozkrój cebulę na cztery części i wrzuć do gotującego się mleka. Po chwili dodaj masło i szczyptę soli. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj dwie łyżki miodu, przelej napój do pojemnika i spożywa i kilka razy w ciągu dnia aż do momentu ustania objawów.

Źródła: www.ciotkagotuje.pl