×

Czy zjedzenie produktu, po odkrojeniu spleśniałej części, jest bezpieczne?

Wszyscy choć raz stanęliśmy przed tym wyborem: odkroić zielono-niebieskie krążki z kromki chleba, czy tym razem odpuścić sobie robienie kanapki.

W końcu, czy maleńki kawałek pleśni może zaszkodzić całej reszcie chleba? Jak się okazuje, niestety tak.

Pleśń ma długie korzenie, podobne do nitek, które atakują całą żywność i po prostu w nią „wrastają”. Zgodnie z najnowszymi badaniami, nawet najmniejszy ślad pleśni sprawia, że jedzenie nie nadaje się do spożycia.

Zombie Bread

Mikroskopijne grzyby mogą powodować reakcje alergiczne, a nawet problemy z oddychaniem u niektórych osób.

Są także formy pleśni, które wytwarzają substancje zwane mikrotoksynami. Najniebezpieczniejszą z nich jest aflatoksyn, który przyczynia się do rozwoju raka wątroby. Wycinanie jako środek ostrożności, by pozbyć się pleśni okazuje się nieskuteczny.

https://flic.kr/p/2EhdRL

Niektóre bakterie mogą być niewidoczne gołym okiem. Nawet wykrojenie sporego kawałka nie daje gwarancji, że wszystko zostało usunięte.

Oczywiście istnieją wyjątki co do spożywania pleśni. Niektóre sery są nawet wytwarzane w ten sposób. Jednak typowy grzyb, który przede wszystkim wytwarza się na owocach i pieczywie jest niebezpieczny dla zdrowia.

2012-10-19

Warto więc jest zabezpieczać żywność przed powstawaniem pleśni. Jeśli grzyb się już utworzył, lepiej unikać spożywania takich produktów, niż nabawić się problemów zdrowotnych.

Może Cię zainteresować