Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Sól może być zdecydowanie mniej szkodliwa. Proste rozwiązanie diametralnie zmienia jej właściwości

Wszyscy wiemy, że cukier, a w szczególności jego nadmiar, szkodzi naszemu zdrowiu i potrafi być zabójczy. Nie bez powodu mówi się o nim „biała śmierć”. Mimo to Polacy spożywają go rocznie o ponad 12 kg więcej niż dekadę temu wystawiając tym samym swoje zdrowie i życie na poważną próbę. Tymczasem równie niebezpieczny co cukier może być zwykła sól, którą powszechnie spożywamy w nadmiernych ilościach – prawie każdy na świecie je więcej soli niż powinien. Jest jednak pewien sposób na to, aby sól była dla nas mniej szkodliwa.

Sól może być zdecydowanie mniej szkodliwa. Proste rozwiązanie diametralnie zmienia jej właściwości
Wikimedia Commons

Konsekwencje spożywania nadmiernej ilości soli

Maksymalne, dzienne spożycie soli dla zdrowej, dorosłej osoby wynosi 5 g ze wszystkich źródeł. Niestety, problem polega na tym, że sól jest wszędobylska i bardzo często przekraczamy tę dopuszczalną granicę. Najczęściej spożywamy jej nawet 2-3 krotnie więcej niż powinniśmy. Nadmiar soli, niezależnie od tego czy jest to sól morska, himalajska czy kuchenna, ma z kolei szkodliwy wpływ na zdrowie.

Lista poważnych następstw i konsekwencji nadmiernego spożywania soli jest naprawdę długa.

  • wyższe ryzyko nadciśnienia tętniczego, miażdżycy naczyń krwionośnych, udaru i zawału,
  • wyższe ryzyko niewydolności serca,
  • wyższe ryzyko przewlekłego zapalenia błony śluzowej,
  • wyższe ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka (każde zwiększenie spożycia soli o 1 g sprawia, że rośnie ryzyko rozwoju raka żołądka o 8%)
  • wyższe ryzyko rozwoju osteoporozy,
  • wyższe ryzyko rozwoju kamicy nerkowej,
  • zaburzenie metabolizmu tkanki tłuszczowej
Sól może być zdecydowanie mniej szkodliwa. Proste rozwiązanie diametralnie zmienia jej właściwości
Pxfuel

Sól może być mniej szkodliwa

Wszystko wskazuje na to, że zastąpienie soli kuchennej o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu, znacznie zmniejsza częstotliwość występowania udarów, zawałów serca i przedwczesnych zgonów.
Zdaniem badaczy do ww. zagrożeń prowadzi często wysokie spożycie sodu i niskie spożycie potasu. Substytut soli, w którym część chlorku byłaby zastąpiona chlorkiem potasu, mogłaby znacznie ograniczyć skalę potencjalnego zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi na całym świecie. Reasumując, w soli powinno być więcej potasu i mniej chlorku sodu, aby sól była dla nas zdrowsza.

Prawie każdy na świecie je więcej soli niż powinien. Przejście na substytut soli to coś, co każdy mógłby zrobić, gdyby takie zamienniki były powszechnie dostępne na półkach sklepów i supermarketów – przekonuje prof. Bruce Neal z The George Institute for Global Health

Sól może być zdecydowanie mniej szkodliwa. Proste rozwiązanie diametralnie zmienia jej właściwości
Wikimedia Commons

Substytuty soli są co prawda nieco droższe niż 100% chlorek sodu, nie mniej jednak jest to zamiennik, który w trosce o własne zdrowie powinien zostać rozważony przez każdego z nas.

Nasuwa się jeszcze pytanie, czy stosowanie substytutu soli jest bezpieczne pod innymi względami i kto nie powinien korzystać z takiego zamiennika?

Oprócz wykazania wyraźnych korzyści zdrowotnych nasze badanie rozwiewa również wszelkie wątpliwości dotyczące możliwych skutków ubocznych takiej zmiany. Dotąd jednak nie odnotowaliśmy żadnych szkód spowodowanych dodaniem potasu do soli. Choć stosowanie takich zamienników odradzane jest np. pacjentom z poważnymi chorobami nerek, to jednak takie osoby powinny także trzymać się z daleka od zwykłej soli kuchennej – przekonuje prof. Neal”

Badanie

Badanie zostało przeprowadzone przez specjalistów z The George Insitute for Global Health i ekspertów z UNSW w Sydney. Wyniki badania po raz pierwszy omówiono publicznie podczas ostatniego Kongresu Towarzystwa Kardiologicznego w Paryżu, natomiast opublikowano na łamach prestiżowego magazynu The New England Journal of Medicine”.

Badanie przeprowadzono na grupie 21 tys. dorosłych osób, które przeszły udar lub miały problemy z nadciśnieniem. Przez 5 kolejnych lat analizowano ich stan zdrowia. Badanych podzielono na dwie grupy. Pierwsza grupa miała w swojej diecie substytut soli, a druga sól zawierającą 100% chlorku potasu. Celem było sprawdzenie, jak wpłynie na nich spożywanie substytutu soli w porównaniu do spożywania zwykłej soli. Różnice na korzyść substytutu były znaczące.

Sól może być zdecydowanie mniej szkodliwa. Proste rozwiązanie diametralnie zmienia jej właściwości
Max Pixel

Dzięki zamiennikowi soli udało się:

  • obniżyć ryzyko udaru mózgu o 14%,
  • obniżyć liczbę zdarzeń sercowo-naczyniowych o 13%,
  • obniżyć liczbę przypadków przedwczesnych zgonów o 12%

Wnioski nasuwają się więc same.

Gdyby sól została zastąpiona substytutem soli na całym świecie, co roku zapobiegłoby się kilku milionom przedwczesnych zgonów – przekonuje prof. Neal

________________________

*zdjęcia mają charakter poglądowy

Źródła: zdrowie.wprost.pl