×

Niezawodna maść stosowana przez naszych dziadków. Jej składniki Cię zaskoczą

Nasi przodkowie bardzo dobrze znali się na właściwościach naturalnych produktów. W końcu medycyna nie była aż tak rozwinięta jak w obecnych czasach, więc musieli sobie jakoś radzić. Ich wiedza jest prawdziwą skarbnicą, a produkty, których używali do leczenia problemów skórnych czy bólu kolan są naprawdę zaskakujące.

Podstawowym składnikiem do różnego rodzaju maści był wiejski smalec. Tak? dokładnie ten sam, który możemy zjeść na kanapce. Nie ma w tym nic dziwnego ponieważ smalec jest bardzo pomocny w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości.

Smalec w kuchni

źródło: canva

źródło: canva

Smalec o wiele lepiej nadaje się do smażenia potraw, ponieważ ma wyższy stopień dymienia niż inne oleje. Chodzi głównie o to, że podczas tego procesu wytwarza się znacznie mniej szkodliwych i rakotwórczych składników niż z wykorzystaniem np. olej. Co więcej wiele osób jest zdania, że schabowe czy mielone najlepiej smakują przyrządzane właśnie na smalcu.

Lecznicze właściwości smalcu

Jak się okazuje produkt ten może służyć również do walki z różnymi schorzeniami. Idealnie sprawdzi się przy problemach ze skórą. W przeciwieństwie do drogeryjnych produktów, smalec wnika wgłęb skóry i leczy ją od zewnątrz ale i wewnątrz.

źródło: canva

źródło: canva

Tłuszcze są świetnymi nośnikami substancji czynnych. Smalec w połączeniu z ziołami może zdziałać cuda. Jeżeli dodamy do niego zamiast roślin, domowej roboty brandy możemy wyleczyć gorączkę, ból w klatce piersiowej czy zapalenie oskrzeli. Jakie jeszcze zastosowanie ma ten składnik?
– zmniejsza ataki kaszlu czy astmę
– usuwa bóle pleców, mięśni i stawów
– koi skórę, zwalcza egzemę, stany zapalne skóry, trądzik,
– zmniejsza żylaki, siniaki i drobne rany,
– leczy ukąszenia owadów, otarcia i małe blizny po operacji lub urazach.

Domowa maść z użyciem smalcu

Składniki:
– 250 g smalcu,
– dwie garście kwiatów rumianku.

Przygotowanie:

źródło: canva

źródło: canva

W garnku rozpuść smalec i dodaj posiekane kwiaty rumianek, wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Następnie odstaw do wystygnięcia, przykryj pojemnik i przechowuj w chłodnym miejscu przez 24 godziny. Następnego dnia podgrzej mieszaninę i przeciśnij przez gazę. Tak przygotowaną maść można stosować na ból stawów i problemy skórne.

Źródła: www.zdrowienapoziomie.pl

Może Cię zainteresować