×

Śliwki obniżają cholesterol, zapobiegają otyłości i cukrzycy typu 2!

Jakie owoce uwielbiasz? Pewnie są nimi jabłka, mandarynki, banany, a może mango?

Tylko nieliczni wymieniają śliwki, których większość z nas nie docenia

Postaram się dzisiaj przekonać Cię do tego owocu, bo ma aż pięć powodów dla których warto po nie sięgać!

#5 Śliwki są niezastąpione w przypadku zachowania zdrowych kości

Kobiety są bardziej od mężczyzn narażone na osteoporozę, ponieważ mają cieńsze kości i wraz z wiekiem zmniejsza się u nich poziom estrogenu.

Dlatego tak ważna jest prawidłowa dieta, która wzmocni kości. Idealne do tego sprawdzą się właśnie śliwki, a dokładnie mała miseczka śliwek dziennie.

Suszone śliwki zawierają fenolowe związki i flawonoidy, które pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju osteoporozy

#4 Suszone śliwki opóźniają proces starzenia się

Nie od dziś wiadomo, że za starzenie się są odpowiedzialne m.in. wolne rodniki, które uszkadzają niektóre części naszych komórek. Aby się temu tak łatwo nie poddać, należy spożywać pożywienie bogate w witaminę K i beta-karoten. To właśnie śliwki są ich posiadaczami! Więc nie pozostaje nic innego, jak smakować tych owoców.

#3 Śliwki zapobiegają otyłości i cukrzycy typu 2

Jeżeli chcesz mieć kontrolę nad swoją wagą, koniecznie przekonaj się do śliwek. Dzięki nim będziesz miał apetyt pod kontrolą i będziesz czerpał korzyści z ich wysokiej zawartości błonnika. Sprawdzą się także w walce z cukrzycą, ponieważ powodują, że organizm jest jeszcze bardziej wrażliwy na insulinę.

#2 Śliwki pomagają zapobiegać nowotworom

Jeżeli w Twojej rodzinie występowały nowotwory, koniecznie dodaj śliwki do swojej diety. To one bogate są w składniki odżywcze takie jak fenole. Dietetycy tłumaczą, że te składniki owijają komórki i chronią je przed radykalnym uszkodzeniem i utlenianiem tłuszczów.

#1 Suszone śliwki obniżają cholesterol

Śliwki wchłaniają nadmiar żółci w wątrobie i jelitach, a następnie usuwają je z naszego organizmu. Żółć gromadzi się z cholesterolu w wątrobie i jest niezbędna, by nasz organizm mógł trawić tłuszcz. Kiedy organizm wydala żółć wraz z włóknem z suszonych śliwek, wątroba musi zużyć więcej cholesterolu, by wytworzyć więcej żółci. Ten proces obniża poziom cholesteroli w organizmie.

Jak widzicie, śliwki powinny być bardziej doceniane przez ludzi. Można jeść je na świeżo, można wybrać te suszone i tworzyć z nich przepyszne przekąski lub dania.

Może polecisz mi jakiś dobry sprawdzony koktajl, który zawiera śliwki?

Może Cię zainteresować