×

Nasiona chia można przedawkować. Ich skutki uboczne są niebezpieczne!

Nasiona chia (szałwia hiszpańska) to must-have każdej zdrowej listy żywieniowej. Są bogate źródło błonnika, kwas omega-3, białka, witaminy i minerały. Poza pieczywem i opakowaniami nasion do 15 gramów, ziarna szałwii hiszpańskiej nie mogą być sprzedawane. Jakie są skutki uboczne nasion chia? Czy nasiona chia da się przedawkować? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w artykule.

Trzeba przyznać, że nasiona chia stanowią doskonałe źródło odżywczych składników i część zbilansowanej diety. Są one również zalecane podczas odchudzania. Dietetyczne puddingi z nasion chia to ostatni hit żywieniowy. Ale czy to może być tak piękne, jak nam się wydaje?

Oto 6 skutków ubocznych nasion chia:

1. Mogą powodować zaparcia lub biegunkę

skutki uboczne nasion chia

Nasiona chia mają bardzo dużą zawartość błonnika, ale zbyt duże ilości włókien roślinnych w jednym posiłku mogą powodować wzdęcia, zaparcia i biegunkę. Dobrym pomysłem jest spożywanie nasion chia z dużą ilością wody, która ułatwia ich strawienie.

2. Można się nimi zakrztusić

Nieprawidłowe spożywanie nasion chia może prowadzić do powikłań. Kiedy nie nasączysz ich wodą przed zjedzeniem, możesz ryzykować zadławieniem się.

Czemu? Ponieważ nasiona w stanie suchym pochłaniają płyny. Kiedy to się stanie, nasionko powiększa się nawet 27-krotnie, tworząc żelową otoczkę. Ta lepka masa może utknąć w przełyku, powodując zadławienie.

3. Mają działanie rozrzedzające krew

skutki uboczne nasion chia

Ponieważ nasiona są wypełnione kwasami tłuszczowymi omega-3, mogą działać jako naturalne rozrzedzacze krwi, zapobiegając jej krzepnięciu. Jeżeli już stosujesz lekarstwa na rozrzedzenie krwi, unikaj chia.

4. Mogą pogłębiać zapalenie uchyłków w jelitach

U osób z zapaleniem uchyłków rozwijają się, wzdłuż jelita grubego, torebki lub kieszonki zwane woreczkami. Wypychanie ściany jelita grubego powoduje ból, wzdęcia lub biegunkę.

Nasiona z chia są bogate w błonnik, którego należy unikać w trakcie tej choroby. Te maleńkie nasiona często utykają w uchyłkach powodując podrażnienie.

5. Nasiona Chia mogą powodować reakcję alergiczną

Nasiona te mają w sobie dużo specyficznego białka i to niestety zła wiadomość dla alergików. 100 g tego produktu zawiera około 16,54 g białka. W przypadku osób cierpiących z powodu alergii na orzechy lub inne nasiona, powinieneś uważać również na chia.

Reakcje alergiczne mogą obejmować wysypki skórne i pokrzywkę, łzawienie, wymioty i biegunkę. Uważaj także na powtarzający się kaszel, świszczący oddech, trudności w przełykaniu i chrypkę gardła. Możesz też poczuć się zawroty.

6. Mogą powodować raka prostaty

W badaniu z 2010 r. stwierdzono, że produkty bogate w kwasy omega-3 zawierają kwas alfa-linolenowy, który zwiększa ryzyko powstania raka gruczołu krokowego.

Ogólnie rzecz biorąc nasiona chia mogą przynieść wiele dobrego dla organizmu, ale tylko gdy spożywasz je w odpowiedni sposób i we właściwych ilościach. Ponieważ skutki nadużywania nasion chia w diecie nadal nie są w pełni zbadane, z pewnością trzeba będzie przeprowadzić więcej eksperymentów, zanim będzie można uznać je za bezpieczne.

Może Cię zainteresować