×

Jakie są skutki codziennego jedzenia jajek? Czy jest to bezpieczne dla naszego zdrowia?

Wokół jajek krąży bardzo dużo mitów. Na przykład te, że częste ich spożycie wiąże się z podwyższonym poziomem cholesterolu w organizmie. Po wielu latach badań pomówienia te zostały zniesione, a jajka znów odzyskały swoje dobre imię. Jest to produkt zawierający szereg cennych substancji dlatego warto, żeby pojawiał się często w naszym menu.

Dlaczego warto spożywać jajka?

źródło: canva

źródło: canva

Wieloletnie badania nad skutkami częstego spożywania jaj wykazały, że regularne ich spożywanie ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Eksperci zalecają włączyć jaja do swojej diety ponieważ są to produkty bogate w szereg cennych składników. Co więcej przyswajalność tych substancji z jajek wynosi aż 95%. Związane jest to z odpowiednią proporcją aminokwasów, które potrzebne są naszemu organizmu do wzrostu i tworzenia nowych komórek.

Witaminy i składniki mineralne

Dodatkowo jajko kurze zawiera dużą ilość witamin, w tym: A,E,D,K oraz witaminy z grupy B. Żółtka jaj są najbogatszym źródłem luteiny, która pozytywnie wpływa na wzrok. Dieta bogata w jajka dostarcza organizmowi wiele składników mineralnych tj. magnez, sód, fosfor, żelazo, wapń czy potas.

Zawierają również kwasy omega 3 i 6. Ten rodzaj tłuszczów pomaga w walce z nadmierną masą ciała, wspomaga pracę układu nerwowego oraz zapobiega starzeniu się skóry.

Dobrze przyswajalne białko

źródło: canva

źródło: canva

Ze względu na dużo ilość dobrze przyswajalnego białka jajko idealnie sprawdzi się dla dzieci w okresie dojrzewania oraz dla sportowców. Białko jest potrzebne do procesów budulcowych zachodzących w naszym organizmie. Ze względu na odpowiednią proporcję aminokwasów endo- i egzogennych w jajku wchłania się do naszego organizmu prawie w całości.

Co więcej dieta bogata w dobrej jakości białko powoduje, że dłużej czujemy się syci. Składnik temu trawi się zdecydowanie dłużej niż węglowodany czy tłuszcze, dzięki czemu uczucie sytości towarzyszy nam zdecydowanie dłużej. Spożycie jajka na śniadanie zapewni nam zastrzyk energii co najmniej do południa.

Biotyna z jajka

Kolejnym istotnym składnikiem jest biotyna, które zadba o wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Wpływa na ich kondycje i właściwy wzrost, dzięki czemu włosy nie wypadają a paznokcie się nie rozdwajają i są zdecydowanie twardsze.

źródło: canva

źródło: canva

W takim razie można jeść jajka codziennie?

źródło: canva

źródło: canva

Nie ma badań potwierdzających, że częste spożywanie jajek mogłoby prowadzić do uszczerbku na zdrowiu. Tym bardziej patrząc na powyższe korzyści płynące z jedzenia tego produktu, szkoda byłoby z nich rezygnować. We wszystkim trzeba znać umiar i dopasować sposób odżywiania do własnych potrzeb. To o czym powinieneś pamiętać, to żeby spożywane przez ciebie jajka były ze sprawdzonego źródła. Najlepiej kupować te z wolnego wybiegu, gdzie kury mogą swobodnie się poruszać i spożywać to co natura dała.

Źródła: zywienie.medonet.pl

Może Cię zainteresować