Kategorie OdżywianieZdrowie

Twoje dziecko zjada kanapki z olejem palmowym i cukrem. Poznaj skład Nutelli

Nutella jest uwielbiana przez dzieci oraz dorosłych odkąd została wprowadzona na rynek w 1946 roku. Stała się tak popularna, że wiele restauracji podaje ją teraz jako składnik dań serwowanych w menu deserowym. Jeżeli jednak nigdy nie przyglądałeś się etykiecie zawierającej składniki czekoladowego kremu sprzedawanego w słoiku, możesz być zszokowany!

Twoje dziecko zjada kanapki z olejem palmowym i cukrem. Poznaj skład Nutelli
juicing-for-health.com

Wierząc reklamom, Nutella to nic innego, jak słoik pełen pożywnych orzechów laskowych i odrobiny kakao oraz mleka. Rodzice karmieni tą wiedzą podają Nutellę swoim pociechom jako część „zbilansowanego” śniadania. Nie znaczy to jednak, że ten produkt jest dobry dla ciebie i twojej rodziny.

Posiadając zaledwie 10% orzechów laskowych, prawdopodobnie można się domyślić, że Nutella w rzeczywistości nie ma żadnych korzyści zdrowotnych.

Zaledwie dwie łyżki Nutelli zawierają 200 kcal, 11 gramów tłuszczu w tym 3,5 g tego nasyconego oraz 21 gramów cukru. Normalny baton czekoladowo-orzechowy zawiera 12-16 gramów tłuszczu i 250 kalorii. Czy to na pewno pełnowartościowe śniadanie?

Lista składników Nutelli umieszczona na etykiecie słoika:

„Cukier, olej palmowy, orzechy laskowe, kakao, mleko odtłuszczone, obniżona zawartość minerałów serwatkę, lecytynę sojową, czyli emulgator oraz wanilinę: sztuczny aromat.”

SKŁADNIKI NUTELLI:

Twoje dziecko zjada kanapki z olejem palmowym i cukrem. Poznaj skład Nutelli
juicing-for-health.com

Przetworzony olej palmowy

We Włoszech największa sieć supermarketów niedawno usunęła około 200 produktów zawierających rafinowany olej palmowy, w tym Nutellę. Po utlenieniu olej palmowy jest toksyczny dla nerek, wątroby, płuc i serca. W cięższych przypadkach składnik ten może potencjalnie powodować raka. Sieć sklepów podjęła ten środek zapobiegawczy, aby zaprzestać sprzedaży niebezpiecznych produktów przeznaczonych dla dzieci, chroniąc je przed ryzykiem zachorowania na raka.

Cukier

Twoje dziecko zjada kanapki z olejem palmowym i cukrem. Poznaj skład Nutelli
pinterest.com

Podczas gdy Nutella zawiera niewiele składników, olbrzymia ich część nie daje nam korzyści dla zdrowia. Zgodnie z etykietą słoik Nutelli ma 21 gramów cukru na 37 gramów pasty (około dwóch łyżek stołowych), co oznacza, że ​​w rzeczywistości ponad połowa zawartości to cukier.

 

Lecytyna sojowa

Ten popularny emulgator sprawia, że składniki produktów są ze sobą dobrze połączone. Lecytyna sojowa zawiera średnio 35 proc. oleju sojowego. Problem w tym, że soja jest jedną z najczęściej modyfikowanych genetycznie roślin. Jej ziarna są dodatkowo jednymi z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami upraw.

Lecytynę sojową pozyskuje się z oleju sojowego za pomocą chemicznego rozpuszczalnika, którym najczęściej jest heksan. Ten związek powstaje w wyniku rafinacji ropy naftowej. Jego toksyczne opary mogą powodować zawroty głowy i nudności. Do wybielania gotowej lecytyny sojowej służy zaś nadtlenek wodoru, żrąca substancja, która w kontakcie ze skórą powoduje białe plamy.

Wanilina: sztuczny smak

Wyprodukowana  w sztuczny przy użyciu ropy naftowej – wanilina to w 95% tylko zapach wanilii ze śladową zawartością prawdziwej i naturalnej waniliowej esencji. Wanilina zawiera także glutaminian sodu, który ma szkodliwe działanie na nasze organizmy.

Jak zastąpić Nutellę w bezpieczny sposób?

Twoje dziecko zjada kanapki z olejem palmowym i cukrem. Poznaj skład Nutelli
juicing-for-health.com

Sporządzanie własnej, domowej i zdrowej Nutelli nie jest zbyt trudne. Wszystko czego potrzebujesz, to kilka składników i dobry mikser. To zdrowy krem czekoladowy, dzięki któremu nie musisz się czuć winny, karmiąc nim swoimi dziećmi!

Składniki:

  • 2 szklanki prażonych orzechów laskowych lub wybranych orzechów bez skórki
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
  • ½ szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ¼ łyżeczki soli morskiej do smaku

Wskazówki:

  1. Włóż orzechy laskowe do blendera i rozdrabniaj je kilka minut.
  2. Zgarnij silikonową łopatką pozostałości zebrane po bokach.i dodaj wszystkie pozostałe składniki.
  3. Włącz mikser ponownie na średnią moc.
  4. Mieszaj przez jakiś czas, aż uzyskasz płynną konsystencję, której pragniesz.