×

Mało kto nie lubi sera. Jeden z jego rodzajów sprzyja odchudzaniu i jest szczególnie zdrowy

Któż z nas nie lubi sera. Oczywiście, można go sobie z różnych względów odmawiać, nie mniej jednak smak sera jest dla zdecydowanej większości z nas bardzo kuszący. Czy nie cieknie Ci ślinka, kiedy pomyślisz sobie o apetycznie ciągnącym się serze od ugryzieni pysznego tosta lub pizzy? No właśnie… Będąc jednak w tematyce zdrowia, nasuwa się jednak pytanie, jaki ser uchodzi za najzdrowszy i jakie zalety mają poszczególne rodzaje sera?

Dlaczego tak bardzo lubimy ser?

Badania przeprowadzone przez naukowców z Michigan dowodzą, że jedzenie sera pobudza te same partie mózgu, które są aktywowane po spożyciu pewnych… narkotyków! Nie przesadzimy więc, jeśli powiemy, że spożywanie sera uzależnia. Na 25-stopniowej skali pokazującej uzależnienie od jedzenia, ser znajduje się na samym szczycie pozostawiając w tyle chociażby czekoladę, które tak ciężko jest nam się oprzeć.

Ser, który uchodzi za najzdrowszy

Mowa o serze ricotta. Zdajemy sobie sprawę, że wielu osobom ta nazwa, a tym bardziej właściwości sera ricotta mogą być jedną wielką niewiadomą, dlatego spieszymy z wyjaśnieniami.

Ser ricotta zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego przez organizm białka serwatkowego, na które składają się w dużej mierze aminokwasy egzogenne (niewytwarzane przez organizm). W 100 g ricotty znajdziemy 8,5-10 g białka. Ze względu na dużą zawartość białka, ser ricotta jest świetny dla osób, które chcą zrzucić dodatkowe kilogramy w postaci tłuszczu, a jednocześnie rozbudować swoją muskulaturę. Oprócz białka ser ricotta to również skarbnica witaminy A i B oraz cynku.

Choć ser ricotta dostarczy nam sporych ilości białka, nie oznacza to, że ma go najwięcej. W polskim, półtłustym twarogu znajdziemy go odrobinę więcej – nawet 15 g w 100 g sera! Na uwagę zasługuje natomiast fakt, że biały twaróg nie zawiera tyle cennych białek serwatkowych.

Właściwości sera żółtego

Żółty ser to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Warto powiedzieć więc o nim kilka słów. Ser żółty zawiera mniej wody i jest bardziej skoncentrowany. Zawiera również więcej wapnia, przez co sprzyja kondycji kości i zębów. Z pewnością zauważyłeś również, że jest dość sycący – ciężko jest zjeść go sporo. Problem w tym, że żółty ser może mieć wyższą zawartość sodu niż miękki, przez co jest odradzany m.in. osobom z nadciśnieniem i mającym problemy z nerkami. Należy wspomnieć także, że żółte sery są dość tłuste (tłuszcz jest nośnikiem smaku), w związku z czym są raczej odradzane osobom, które chcą schudnąć.

Źródła: www.fakt.pl

Może Cię zainteresować