×

Będziesz zaskoczony – salmonella jest nie tylko w jajach. Ma ją większość produktów, które jesz!

Salmonella jest bakterią, która powoduje najwięcej zatruć w Polsce i w Europie. To niesamowite, że w rozwiniętych Państwach nadal mamy małą wiedzę na jej temat.

W 2015 roku było aż ponad 8,5 tysiąca zachorowań wywołanych przez pałeczki salmonelli

Dlatego warto wiedzieć nieco więcej na jej temat, by się przed nią uchronić.

Jaką drogą człowiek może się zakazić?

– jajka

– mleko i nabiał

– sałatka z majonezem

– drób i inne mięsa

– ryby, także wędzone

– tatar wołowy lub cielęcy

– lody

– ciastka z kremem

– torty bezowe

– nieumyte warzywa i owoce

– można także zarazić się od drugiego człowieka

Najgroźniejszymi nośnikami są jajka i tusze drobiowe

Podczas uboju i rozbioru zwierząt następuje przenoszenie zarazków z układu pokarmowego na mięso.

Jak postępować, by uniknąć zakażenia?

#1 Mięso należy poddawać obróbce termicznej, a niebezpieczne potrawy eliminować z diety.

#2 Zrezygnować z majonezu własnej produkcji.

#3 Uważać na serniki na zimno, tatarze z jajkiem i ucieranych masach.

W jakiej temperaturze giną pałeczki salmonelli?

Niestety, to wytrzymała bakteria. Ginie przy 65°C.

Najczęściej choroba rozwija się od 12 do 48 godzin od spożycia zakażonej potrawy

Pojawia się ból głowy, bóle brzucha, biegunka o różnym natężeniu, doprowadzająca czasem do zaburzeń w układzie elektrolitowym człowieka. W tym przypadku będzie konieczna wizyta u lekarza i szpitalne leczenie.

Może Cię zainteresować