Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega! W popularnej przyprawie wykryto salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o potencjalnym zagrożeniu, jakie może skrywać w sobie popularna przyprawa. Okazuje się, że wykryto w niej bakterie z gatunku Salmonella enterica, która może wywołać poważne zatrucie pokarmowe. Działania mające na celu uchronić konsumentów zostały już podjęte.
Popularna przyprawa wycofywana ze sklepów
Mowa o produkcie papryka słodka mielona firmy Carum, 20 g, o numerze partii: 10 2021/1143, kraj pochodzenia Hiszpania. Producentem produktu jest CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny.
Kontrola urzędowa miała miejsce w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp.J., gdzie wykryto obecność niebezpiecznej bakterii. Bakterii, którą znaleziono w dwóch z pięciu badanych 20 g opakowań papryki mielonej i w jednej z pięciu badanych próbek w opakowaniach 25 kg. Decyzja o wycofaniu papryki słodkiej mielonej firmy Carum w 20 g opakowaniach zapadła 12 sierpnia. GIS uzasadnił swoją decyzję w następujący sposób:
Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe
Podjęte działania i zalecenia
Jak czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego zabezpieczono już pozostałą w magazynie ilość produktu w opakowaniach po 20 g i opakowaniach zbiorczych dostawcy. Firma CARUM wszczęła również procedurę wycofywania produktu z obrotu. Proces ten nadzorują organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
GIS zaleca, aby nie spożywać produktu o wskazanej w komunikacje (wyżej) partii produktu. W przypadku ww. wymienionych objawów należy natomiast skonsultować się z lekarzem.
Skutki zatrucia salmonellą
Bakterie z grupy Salmonella są bardzo często przyczyną zatruć pokarmowych. Zdarza się jednak, że prowadzą do zakażeń narządów wewnętrznych, chorób stawów, a w skrajnych przypadkach nawet do tyfusu, duru rzekomego czy nawet sepsy. Obecnie do zatruć pokarmowych za sprawą bakterii z grupy Salmonella dochodzi dość często – co roku odnotowuje się do 20-30 tys. nowych zatruć – co związane jest ze wzrostem ilości zakładów przetwórstwa i drobiu. Pierwszy objawy zatrucia pojawiają się w ciągu kilku do kilkunastu godzin po spożyciu produktu. Do najczęstszych objawów należą:
- ostre bóle brzucha z towarzyszącą im biegunką
- mdłości
- wymioty
- ból głowy
- podwyższona temperatura
Na zatrucie pokarmowe wywołane salmonellą najbardziej narażone są niemowlęta, noworodki, pracownicy medyczni, osoby hospitalizowane, osoby o obniżonej odporności, osoby będące po zabiegu chirurgicznym czy osoby przyjmujące antybiotyki.
Leczenie
W przypadku leczenie zatrucia salmonellą kluczową rolę odgrywa systematyczne nawadnianie,a także wdrożenie odpowiedniej diety. Jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, niezbędne może być zażycie antybiotyku lub nawet wizytą w szpitalu, co odnosi się przede wszystkim do dzieci, dorosłych po zabiegach, długotrwałych chorobach czy z upośledzoną odpornością.