×

4 niebezpieczeństwa wiążące się ze spożywaniem wieprzowiny. Czy na pewno wiesz, co jesz?

Wieprzowina jest spożywana w większości krajów świata. Sprzedawana jest zarówno w postaci surowego mięsa, jak i przetworzonych produktów mięsnych. Niestety, ale jedzenie wieprzowiny wiąże się z pewnymi konsekwencjami dla zdrowia. Co może nam grozić po zjedzeniu kawałka mięsa ze świni? Wiele zależy od sposobu przygotowania mięsa.

Reklama

Oto 4 ryzykowne rzeczy, które związane są z jedzeniem wieprzowiny:

1. Włośnica

Włosień kręty może zainfekować zwierzęta, w tym świnie. Jedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa takich osobników wiąże się z ryzykiem rozwoju włośnicy. Zakażone mięso zawiera inwazyjne, otorbione larwy włośnia krętego, które po zjedzeniu trafiają do żołądka. Pod wpływem enzymów trawiennych larwy wydostają się z otoczek, mnożą się i przedostają się do krwiobiegu. Następnie te robaki dostają się do mięśni, gdzie zwijają się spiralnie i otorbiają. Te, które przetrwają mogą powodować poważne zaburzenia w organizmie, a nawet prowadzić do śmierci.

Włosień kręty może powodować osłabienie mięśni oraz ból, gorączkę, biegunkę, problemy z sercem i skurcze. Podczas jedzenia wieprzowiny należy upewnić się, że jest prawidłowo ugotowana, aby uniknąć problemów zdrowotnych. Kilogram mięsa wieprzowego powinien gotować się nie mniej niż pół godziny.

Reklama

2. Wirus zapalenia wątroby typu E

Ta choroba wątroby spowodowana jest wirusem zapalenia wątroby typu E. Świnie mogą być nosicielami tego wirusa, a jedzenie niedogotowanego lub surowego mięsa zakażonego zwierzęcia może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych u ludzi.

Objawy zapalenia wątroby typu E obejmują: utratę apetytu, nudności, uczucie zmęczenia, gorączkę, ciemny mocz oraz żółtaczkę .

Reklama

Produkty żywnościowe, które zawierają surową wątrobę wieprzową, mogą posiadać wirusa zapalenia wątroby typu E. Kobiety w ciąży muszą zachowywać ostrożność, ponieważ spożywanie zarażonej wieprzowiny może przynieść poważne powikłania, a nawet przyczynić się do śmierci płodu.

3. Rak

Przetworzone mięso jest konserwowane przy pomocy wędzenia lub solenia oraz przeróżnych substancji chemicznych, które narażają nas na ekspozycję na czynniki rakotwórcze, a tym samym prowadzą do rozwoju raka. Światowa Organizacja Zdrowia w październiku tego roku wydała komunikat, który nie pozostawia żadnych złudzeń: czerwone mięso przyczynia się do rozwoju raka!

Jedzenie mięsa wieprzowego  zawiera związek zwany żelazem hemu, który może uszkodzić wyściółkę jelita grubego.

Reklama

4. Choroby serca

Tłuszcze nasycone, zawarte w mięsie wieprzowym, mają negatywny wpływ na zdrowie serca. Zwiększają poziom „złego” cholesterolu w organizmie, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju chorób serca.

Mięso przetworzone, takie jak kiełbaski lub bekon, są jeszcze bardziej szkodliwe niż surowe mięso wieprzowe, ponieważ zawiera większe ilości tłuszczu nasyconego. Jeśli występuje u Ciebie wyższe ryzyko rozwoju chorób serca, postaraj się całkowicie zrezygnować z produktów z mięsa wieprzowego.

Reklama

Może Cię zainteresować

Reklama