×

4 niebezpieczeństwa wiążące się ze spożywaniem wieprzowiny. Czy na pewno wiesz, co jesz?

Wieprzowina jest spożywana w większości krajów świata. Sprzedawana jest zarówno w postaci surowego mięsa, jak i przetworzonych produktów mięsnych. Niestety, ale jedzenie wieprzowiny wiąże się z pewnymi konsekwencjami dla zdrowia. Co może nam grozić po zjedzeniu kawałka mięsa ze świni? Wiele zależy od sposobu przygotowania mięsa.

Oto 4 ryzykowne rzeczy, które związane są z jedzeniem wieprzowiny:

1. Włośnica

Włosień kręty może zainfekować zwierzęta, w tym świnie. Jedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa takich osobników wiąże się z ryzykiem rozwoju włośnicy. Zakażone mięso zawiera inwazyjne, otorbione larwy włośnia krętego, które po zjedzeniu trafiają do żołądka. Pod wpływem enzymów trawiennych larwy wydostają się z otoczek, mnożą się i przedostają się do krwiobiegu. Następnie te robaki dostają się do mięśni, gdzie zwijają się spiralnie i otorbiają. Te, które przetrwają mogą powodować poważne zaburzenia w organizmie, a nawet prowadzić do śmierci.

Włosień kręty może powodować osłabienie mięśni oraz ból, gorączkę, biegunkę, problemy z sercem i skurcze. Podczas jedzenia wieprzowiny należy upewnić się, że jest prawidłowo ugotowana, aby uniknąć problemów zdrowotnych. Kilogram mięsa wieprzowego powinien gotować się nie mniej niż pół godziny.

2. Wirus zapalenia wątroby typu E

Ta choroba wątroby spowodowana jest wirusem zapalenia wątroby typu E. Świnie mogą być nosicielami tego wirusa, a jedzenie niedogotowanego lub surowego mięsa zakażonego zwierzęcia może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych u ludzi.

Objawy zapalenia wątroby typu E obejmują: utratę apetytu, nudności, uczucie zmęczenia, gorączkę, ciemny mocz oraz żółtaczkę .

Produkty żywnościowe, które zawierają surową wątrobę wieprzową, mogą posiadać wirusa zapalenia wątroby typu E. Kobiety w ciąży muszą zachowywać ostrożność, ponieważ spożywanie zarażonej wieprzowiny może przynieść poważne powikłania, a nawet przyczynić się do śmierci płodu.

3. Rak

Przetworzone mięso jest konserwowane przy pomocy wędzenia lub solenia oraz przeróżnych substancji chemicznych, które narażają nas na ekspozycję na czynniki rakotwórcze, a tym samym prowadzą do rozwoju raka. Światowa Organizacja Zdrowia w październiku tego roku wydała komunikat, który nie pozostawia żadnych złudzeń: czerwone mięso przyczynia się do rozwoju raka!

Jedzenie mięsa wieprzowego  zawiera związek zwany żelazem hemu, który może uszkodzić wyściółkę jelita grubego.

4. Choroby serca

Tłuszcze nasycone, zawarte w mięsie wieprzowym, mają negatywny wpływ na zdrowie serca. Zwiększają poziom „złego” cholesterolu w organizmie, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju chorób serca.

Mięso przetworzone, takie jak kiełbaski lub bekon, są jeszcze bardziej szkodliwe niż surowe mięso wieprzowe, ponieważ zawiera większe ilości tłuszczu nasyconego. Jeśli występuje u Ciebie wyższe ryzyko rozwoju chorób serca, postaraj się całkowicie zrezygnować z produktów z mięsa wieprzowego.

Może Cię zainteresować