Kategorie OdżywianieZdrowie

Najbardziej toksyczne ryby hodowane w Chinach i karmione sztucznymi kulkami

Zbliża się Wigilia, a wraz z nią posiłek z ryby… Czy aby na pewno powinniśmy się decydować na ten przysmak?

Wszyscy doskonale wiemy, że ryby są zdrowe i pyszne. Zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych, w tym kwasy tłuszczowe

Jednak są ich pewne gatunki, których zjedzenie przysparza nam tak naprawdę więcej szkody niż pożytku…

#1 Nie wszyscy wiedzą, że tilapia jest rybą sprowadzaną z Chin, a co gorsza, pochodzi ze sztucznej hodowli

To właśnie tilapia zawiera połączenie kwasów omega-3 i omega-6, które nie są korzystne dla zdrowia. Wszyscy, którzy zmagają się z chorym sercem, stawami, alergią czy astmą powinny wykluczyć ją ze swojej diety.

Niestety, ale realia są okrutne. Tilapie hoduje się często w zanieczyszczonych akwenach

Co więcej, jak się już pewnie domyślasz, jest faszerowana antybiotykami! To nie działa pozytywnie na apetyt…

#2 Kolejna na liście znalazła się panga, która nie odstaje jakością od tilapii

Jest także hodowana w sztucznych zbiornikach. Pionierem jest Wietnam. To właśnie tę rybę karmi się sztucznymi granulkami. Ponadto, do utrzymania takiej hodowli używa się przede wszystkim środków bakteriobójczych.

#3 To nie koniec! Ryba maślana zawiera ciężkostrawne i niebezpieczne woski

Niejednokrotnie jej spożycie może skończyć się wysypką, biegunką lub wymiotami.

#4 Tuńczyk także ma wiele za… uszami. To ryba, która jest najbardziej skażona rtęcią

Nie powinny jeść go dzieci i kobiety w ciąży!

Okoń nilowy nie pozostaje z tyłu

To właśnie ta ryba zawiera ogromną ilość toksyn.

Pewnie zadajesz sobie teraz pytanie: co jeść?

Odpowiedź nie jest prosta. Pozostaje np. łosoś, ale musisz pamiętać, by wybierać tylko tego, który żyje na dziko i tego, który żyje w wodach Pacyfiku i Atlantyku. Zapomnij o tym, który żyje w wodach bałtyckich. To on ma najwięcej substancji toksycznych…

Jak więc rozpoznać świeżą rybę? Świeże ryby zawsze mają błyszczące łuski i czyste oczy

Weź rybę w dłonie i przyjrzyj się jej ogonowi. Nieświeża ryba zawsze będzie miała ogon mocno opadający. Ponadto jej płetwy będą wysuszone.

Wybierając łososia zwróć uwagę na skórę. Jeśli znajdują się na niej białe plamki, oznacza to, że ryba została złapana w czasie tarła, a jej mięso jest mdłe.

Post udostępniony przez @umturtarwar

Teraz już wiesz, czym się kierować przy wyborze ryby i jakich gatunków unikać. Daj znać, jaka ryba znajdzie się w Wigilię na Twoim talerzu?

Źródło: beszamel.se.pl | Fotografie: www.Instagram.com