Trzustka jest bardzo ważnym organem niezbędnym do dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiedzialna jest za metabolizm cukrów jak również produkuje enzymy trzustkowe odpowiadające za trawienie białek i tłuszczów. Aby wspomóc jej pracę wprowadź do swojej diety zioła, które maja na nią zbawienny wpływ.
#1 Mniszek lekarski

Napar z mniszka lekarskiego wpływa korzystnie na kondycję trzustki. Zmniejsza ryzyko zastoju żółci w organizmie, wspiera procesy trawienne i stymuluje produkcję enzymów pokarmowych. Inulina zawarta w mleczu spowalnia wchłanianie cukru z żywności.
2# Pokrzywa

Pokrzywa ma szczególne właściwości moczopędne, co pomaga w pozbyciu się nadmiaru toksyn z organizmu. Ponadto reguluje poziom glukozy krwi i świetnie sprawdza się podczas leczenia schorzeń trzustki. Dodatkowo wspomaga produkcję enzymów trzustkowych i wpływa na prawidłową pracę jelit oraz metabolizm.
3# Babka lancetowata i lukrecja

To połączenie sprawdzi się świetnie w utrzymaniu zdrowia trzustki. Wystarczy połączyć kilka korzeni lukrecji z jedną łyżkę babki lancetowatej i zalać wrzącą wodą. Wywar z tych roślin oczyścić organizm z toksyn i zmniejszy ryzyko powstania stanów zapalnych w organizmie. Dodatkowo pomoże utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwioobiegu.
4# Glistnik jaskółcze ziele

Glistnik pobudza produkcje żółci, wykazuje działanie przeciwgrzybicze, bakteriobójcze i rozkurczowe. Zawiera dużą ilość alkaloidów, które mogą być pomocne w leczeniu chorób trzustki.
5# Rozmaryn i szałwia

Kolejne interesujące połączenie ziół. Obie te rośliny rozluźniają mięśnie i działają detoksykująco. Żeby przyrządzić wywar należy wrzucić do garnka gałązkę rozmarynu i pięć listków szałwii. Składniki zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut. Po ostygnięciu wpić napar najlepiej w godzinach wieczornych.