Kategorie Medycyna naturalnaZdrowieZiołolecznictwo

5 zbawiennych roślin dla Twojej trzustki. Nie zapłacisz za nie ani złotówki

Trzustka jest bardzo ważnym organem niezbędnym do dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiedzialna jest za metabolizm cukrów jak również produkuje enzymy trzustkowe odpowiadające za trawienie białek i tłuszczów. Aby wspomóc jej pracę wprowadź do swojej diety zioła, które maja na nią zbawienny wpływ.

#1 Mniszek lekarski

mniszek lekarski
źródło: canva

Napar z mniszka lekarskiego wpływa korzystnie na kondycję trzustki. Zmniejsza ryzyko zastoju żółci w organizmie, wspiera procesy trawienne i stymuluje produkcję enzymów pokarmowych. Inulina zawarta w mleczu spowalnia wchłanianie cukru z żywności.

2# Pokrzywa

pokrzywa
źródło: canva

Pokrzywa ma szczególne właściwości moczopędne, co pomaga w pozbyciu się nadmiaru toksyn z organizmu. Ponadto reguluje poziom glukozy krwi i świetnie sprawdza się podczas leczenia schorzeń trzustki. Dodatkowo wspomaga produkcję enzymów trzustkowych i wpływa na prawidłową pracę jelit oraz metabolizm.

3# Babka lancetowata i lukrecja

babka lancetowata i lukrecja
źródło: canva

To połączenie sprawdzi się świetnie w utrzymaniu zdrowia trzustki. Wystarczy połączyć kilka korzeni lukrecji z jedną łyżkę babki lancetowatej i zalać wrzącą wodą. Wywar z tych roślin oczyścić organizm z toksyn i zmniejszy ryzyko powstania stanów zapalnych w organizmie. Dodatkowo pomoże utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwioobiegu.

4# Glistnik jaskółcze ziele

Glistnik jaskółcze ziele
źródło: canva

Glistnik pobudza produkcje żółci, wykazuje działanie przeciwgrzybicze, bakteriobójcze i rozkurczowe. Zawiera dużą ilość alkaloidów, które mogą być pomocne w leczeniu chorób trzustki.

5# Rozmaryn i szałwia

rozmaryn i szałwia
źródło: canva

Kolejne interesujące połączenie ziół. Obie te rośliny rozluźniają mięśnie i działają detoksykująco. Żeby przyrządzić wywar należy wrzucić do garnka gałązkę rozmarynu i pięć listków szałwii. Składniki zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut. Po ostygnięciu wpić napar najlepiej w godzinach wieczornych.

Źródła: www.msn.com