Kategorie NowotworyOdżywianieZdrowie

Robert Makłowicz wyjaśnia jak nie należy gotować parówek

Robert Makłowicz jest jednym z najpopularniejszych osobowości kulinarnych w Polsce. Od lat widzimy jego poczynania na szklanym ekranie. Jest świetnym kucharzem i zna się na tym co robi. Przygotowywanie parówek może wydawać się banalnie proste, jednak ekspert wyjaśnia jaki jest największy błąd podczas ich gotowania.

źródło: instagram @robertmaklowicz_official

Robert Makłowicz i jego cenne rady gastronomiczne

Zainteresowanie jego osobą nie zmniejsza się od momentu kiedy stał się popularny. Znają go nasze babcie, mamy i co ciekawe dzieci również. Wynika to prawdopodobnie z autentyczności i niesamowitego poczuciu humoru kucharza. Ponadto ekspert nie zwalnia ze swoją karierą i nadąża za rozwojem internetu. Co więcej na YouTube prowadzi własny kanał, który ma prawie pół miliona subskrypcji. Niedawno Makłowicz na jednym ze spotkań online ze swoimi fanami, otrzymał od pewnej osoby pytanie „Jak gotować parówki?”. To pytanie może się wydawać prozaicznie proste, jednak jak się okazuje większość z nas robi to źle!

Jak prawidłowo gotować parówki?

Ekspert chętnie odpowiedział na zadane mu pytanie. Większość z ludzi wkłada po prostu parówki do zimnej lub ciepłej wody i gotuje przez kilka minut. Makłowicz wyjaśnia, że jest to duży błąd. Parówki należy wsadzić do gorącej wody i pozostawić je w niej na chwilę, ale nie gotować. Dzięki temu będą ugotowane, jednak nie napęcznieją od nadmiaru wody. Ponadto podczas gotowania parówek dochodzi do przemiany znajdujących się w mięsie azotanów. Związek ten zmienia się w nitrozamine, substancję posądzaną o działanie nowotworowe. Mimo, że Unia Europejska reguluje normami zawartość azotanu sodu w produktach spożywczych, to częsta konsumpcja takich produktów może przyczyniać się do magazynowania tego związku w organizmie.

Źródła: www.o2.pl