×

Tak zareaguje Twój organizm, jeśli całkowicie zrezygnujesz ze spożywania cukru

Cukrowa twarz czy bezpłodność to tylko niektóre z możliwych konsekwencji spożywania podstępnego, białego cukru. Choć całkowita rezygnacja z tego produktu nie uczyni z nas superbohaterów, jedno jest pewne – może wpłynąć na nasz komfort życia i poprawić nasze zdrowie.

Tak zareaguje Twój organizm, jeśli całkowicie zrezygnujesz ze spożywania cukru

#1 Łatwiej zajdziesz w ciążę

Cukier znany jest ze swojej zdolności do dostarczania nam energii poprzez wyzwalanie insuliny we krwi. Sęk w tym, że insulina jest bardzo podobna do hormonów odpowiedzialnych za ciążę. Jeśli spożywamy zbyt dużo rafinowanego cukru, w organizmie dochodzi do dużych wyrzutów insuliny. Ta w konsekwencji jest mylona z hormonami, które pomagają dojrzeć komórkom jajowym, więc nasz organizm zaczyna pracować nad obniżeniem poziomu tych hormonów. W rezultacie w naszym organizmie jest mniej dojrzewających jaj, a kobiecie trudniej zajść w ciążę.

#2 Zmaleje ochota na podjadanie

Cukier wpływa na nasze zdolności umysłowe, a także na naszą samokontrolę. Badania pokazują, że cukier działa uzależniająco na niektóre części naszego mózgu – kiedy zbadano wpływ cukru na mózg, okazało się, że efekty są podobne, jak przy zażywaniu narkotyków! Podczas spożywania cukru, wzrasta poziom hormonu wywołującego uczucie głodu, podczas gdy poziom hormonów tłumiących głód obniża się. Następnie zaczynamy mieć ochotę na wysokokaloryczne jedzenie, nie mówiąc już o tendencji do przejadania się.

#3 Poprawi się Twoja pamięć

Badania wykazały, że nawet jeśli nie przybierzemy na wadze, gdy będziemy spożywać duże ilości cukru, nie oznacza to, że nie odbije się to na naszym mózgu, a właściwie jego funkcjach poznawczych. Ponadto badania wykazały, że Twój mózg może stracić na swojej objętości.

brain human anatomy anatomy human public domain image - FreeIMG

#4 Możesz przestać odczuwać wahania nastroju i stać się bardziej radosnym

Naukowcy twierdzą, że spożywanie zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do zaburzeń nastroju, a nawet depresji.Dieta bogata w rafinowane cukry może potęgować niepokój, a nawet prowadzić do depresji. Dzieje się tak, ponieważ rafinowany cukier usuwa witaminę B z naszego organizmu, a to jest jeden z głównych czynników odpowiedzialnych za nasz nastrój. Zaskakujące jest, że lekarze stosują insulinę nie tylko w leczeniu cukrzycy, ale także w leczeniu depresji, co przynosi zadowalające rezultaty.

#5 Możesz uniknąć „zespołu autobrowaru” znanego także jako zespół fermentujących jelit

Zespół auto-browaru to stan, w którym żywność jest fermentowana w naszych jelitach, a proces ten przypomina… warzenie piwa (stąd też nazwa). Podczas tego procesu możemy czuć się pijani, choć wcale nie piliśmy alkoholu. Jak to możliwe? Podczas tego procesu etanol jest produkowany i uwalniany do naszego krwiobiegu. Wszyscy mamy fermentację w naszych jelitach, ale cukier ją pogarsza i zamienia ten naturalny proces w ucztę dla drożdży i bakterii.

#6 Unikniesz efektu cukrowej twarzy

Dermatolodzy nie mają wątpliwości, że cukier wywołuje stres hormonalny. To z kolei może odbić się na kondycji cery, która wygląd zyskał miało „cukrowej twarzy”. Szary odcień skóry, przerzedzone brwi, plamy na twarzy to niektóre z objawów.

#7 Możesz uniknąć nadmiernego owłosienia twarzy i ciała

Spożywasz spore ilości rafinowanego, przetworzonego cukru? Możesz zmagać się z niechcianymi włosami na ciele. Cukier prowokuje wzrost poziomu insuliny we krwi, co z kolei powoduje podwyższenie poziomu testosteronu – hormonu, który nasila wzrost włosów i sprawia, że włosy są bardziej napigmentowane. Podwyższony poziom insuliny i insulinooporność są również związane z PCOS u kobiet.

A black and white photo of a woman covering her face with her hands

#8 Twój układ odpornościowy może na tym zyskać

Naukowcy twierdzą, że kiedy regularne spożywanie cukru może mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy. Cukier wpływa na białe krwinki, które są odpowiedzialne za zwalczanie bakterii i wirusów. Wypijając litrową butelkę słodzonego napoju lub jedząc 100 gramów cukru, obniżamy aktywność komórek odpornościowych nawet o 40%. To tak, jakby Twój układ odpornościowy nie pracował przez 4-5 godzin dziennie!

Znasz osobę, która nie wyobraża sobie życia bez słodkiego? Podziel się z nią tym artykułem. Kto wie, być może ograniczy w ten sposób spożycie cukru, a jeśli nie, to przynajmniej będzie wiedzieć, jakie konsekwencje mogą ją spotkać z tego tytułu.

Źródła: brightside.me
Fotografie: pixabay.com

Może Cię zainteresować