Regularnie ćwiczysz mięśnie brzucha, ale wciąż daleko Ci do 6-paku? Podpowiadamy jak go uzyskać
Dobrze widoczne mięśnie brzucha, czyli tzw. sześciopak, to swego rodzaju atrybut osoby wysportowanej. Problem w tym, że nawet jeśli ćwiczymy ciężko i regularnie, wypracowanie uwydatnionych mięśni brzucha wcale nie musi być takie oczywiste – nawet, jeśli ćwiczysz brzuch od wielu, wielu tygodni.
Nie bez powodu mówi się, że „mięśnie brzucha robi się w kuchni”. W tym prostym zdaniu tkwi sekret, którego zrozumienie w dużym stopniu może przyczynić się do uwidocznienia upragnionych mięśni brzucha.
Trening brzucha nie pomoże Ci zgubić tłuszczu zgromadzonego w obszarze brzucha
Istnieje powszechne, błędne przekonanie, które mówi, że jeśli chcesz stracić tłuszcz z brzucha, powinieneś wykonywać ćwiczenia brzucha. Najlepiej niech to będą brzuszki lub planki. Prawda jest taka, że ćwiczenia brzucha mogą wzmocnić i rozwinąć mięśnie brzucha, ale nie spalić z niego tłuszcz – przynajmniej nie w takim stopniu, jakbyśmy tego oczekiwali po tego typu ćwiczeniach.
Musimy pamiętać, że nie da się spalać tkanki tłuszczowej miejscowo. Oczywiście, kiedy ćwiczysz, spalasz tłuszcz, a w konsekwencji możesz zacząć gubić tkankę tłuszczową, ale niekoniecznie w miejscach, w których byś tego oczekiwał bądź oczekiwała.
Same ćwiczenia nie wystarczą by uwidocznić przykryte tłuszczem mięśnie brzucha
Jeśli nie zaczniesz odżywiać się z głową, bardzo trudno będzie Ci uzyskać upragniony „kaloryfer” – prawdopodobnie nadal będzie go pokrywać warstwa tłuszczu, która będzie przykrywać upragniony efekt. Oczywiście, możesz zgubić tkankę tłuszczową poprzez treningi cardio czy treningi oporowe, ale to może w tym przypadku nie wystarczyć. Kluczową rolę będzie odgrywał w tym przypadku deficyt kaloryczny – ograniczenie podaż kcal – który pozwoli zgubić Ci nadmiar tkanki tłuszczowej.
Rola diety
Aby schudnąć, Twoja dieta musi być zdrowa i odpowiednio zbilansowana. Oznacza to spożywanie pełnowartościowych produktów, bogatych w zdrowe białka, tłuszcze i węglowodany. Produkty, których należy unikać, to rafinowane zboża, tłuszcze trans czy cukry proste.
Oprócz jakości i ilości spożywanego przez Ciebie pożywienia, ważnym czynnikiem jest także częstotliwość jedzenia. Co ciekawe, badania sugerują, że osoby z nadwagą jedzą rzadziej niż osoby, które są w stanie utrzymać prawidłową masę ciała. Dzieje się tak, ponieważ częstsze jedzenie pomaga ograniczyć głów i zapobiega podjadaniu. Kiedy jesteśmy głodni, jesteśmy tym samym bardziej skłonni do wybierania niezdrowej żywności bogatej w puste kcal. Ponadto jeśli jadamy rzadko, nasz metabolizm zwalnia – organizm zaczyna magazynować pożywienie, bo jest przygotowany na to, że na kolejny posiłek przyjdzie trochę poczekać, co zwykle nie sprzyja naszej sylwetce. Wniosek? Rzadko wcale nie oznacza lepiej.