×

Popularne słodycze zawierają substancje rakotwórcze i mogą powodować astmę

Stworzone w 1941 roku i sprzedawane obecnie w ponad 100 krajach świata, cukierki M&M’s mają kłopoty. Centrum Nauki i Społecznego Interesu oraz strona change.org oskarżają producentów o stosowanie barwników i substancji, które są neurotoksycznymi chemikaliami! Nie jest to więc najlepszy wybór dla Was, a tym bardziej dla Waszych dzieci!

via GIPHY

Przyjrzyjmy się wiec temu, co znajduje się w typowym opakowaniu M&M’sów.

Skład

cukier, miazga kakaowa, pełne mleko w proszku, laktoza, tłuszcz kakaowy, skrobia, tłuszcz palmowy, syrop glukozowy, masło shea, stabilizator (guma arabska), emulgatory (lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa), barwniki*, dekstryny, substancja glazurująca (wosk carnauba), olej z nasion palmowych, sól, naturalny ekstrakt z wanilii, aromat, Czekolada mleczna oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne, *E100, E120, E133, E160a, E160e, E162, E171, E172

via GIPHY

 

Lecytyna Sojowa

Obecnie ponad 93% soi jest genetycznie modyfikowane. Lecytyna sojowa została powiązana z przypadkami raka piersi, bezpłodności i problemów z zajściem w ciążę. Jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet, może prowadzić także do uszkodzeń mózgu.

Guma arabska

Często jest przyczyną wzdęć, gazów, nudności, a nawet ostrych biegunek. U osób wyjątkowo wrażliwych może powodować duszności i ataki astmy i pokrzywkę.

via GIPHY

Barwnik E120 (czerwony)

Należy obawiać się go przede wszystkim ze względu na zanieczyszczenia znajdujące się w kwasie karminowym, z którego powstaje. Mogą one powodować sienny katar, wysypki, a nawet wstrząs anafilaktyczny! Kwas ten powstaje w wyniku obróbki wysuszonych owadów.

Barwnik E133 (niebieski)

Klasyfikowany jako barwnik bardzo niebezpieczny i uważany za chemiczną substancję neurotoksyczną. U szczurów powodował złośliwe nowotwory, które pojawiały się w miejscach jego wstrzyknięcia lub tuż obok.  U ludzi może powodować astmę, wysypkę, gorączkę, obniżenie ciśnienia i mocne reakcje alergiczne. Źle reaguje z aspiryną. Osoby ze schorzeniami układu pokarmowego lub drażliwym jelitem, spożywając go mogą pogorszyć swój stan!

via GIPHY

 

Barwnik E171 (biały)

To syntetyczny barwnik, który powiązany został z przypadkami podrażnień skóry i układu pokarmowego.

Jak na tak niewielką przekąskę, zagrożenie nią spowodowane wydaje się być dość realne i spore. Dlatego, zamiast sięgać po sztuczne słodycze, polecamy Wam ciemną czekoladę, orzechy, miód, czy suszone owoce. Dobrze wpływają na zdrowie i uchronią Was nie tylko przed chorobami, ale i nadprogramowymi kilogramami!

via GIPHY

 

Może Cię zainteresować