Kategorie Medycyna naturalnaPrzepisy na domowe lekiZdrowie

Pyłek pszczeli okrzyknięty mianem najlepszego, naturalnego lekarstwa. Skrywa w sobie wielką moc!

Gdybyś miał wymienić jeden naturalny produkt o możliwie największych właściwościach zdrowotnych, co by to było? My mamy swój typ. Jest nim pyłek pszczeli, czyli super odżywczy produkt działalności pszczół.

Pyłek pszczeli – co to takiego?

Pyłek stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty, którego zbieraniem zajmują się tzw. pszczoły zbieraczki. To one mieszają pyłek ze śliną oraz nektarem i w postaci tzw. obnóży przenoszą do ula i składają w komórkach plastra. Przeniesiony do ula pyłek w formie obnóży nazywany jest właśnie pyłkiem pszczelim.

Pixinio

Właściwości pyłku pszczelego

O tym, że pyłek pszczeli jest wyjątkowo cenny dla ludzkiego zdrowia przekonał się dr Nikolay Tsitsin. Uczony bacznie przyglądał się wieśniakom zamieszkującym góry Kaukazu z prostego powodu – wielu z nich żyło ponad 100 lat. Doktor za cel postawił sobie odkrycie ich tajemnicy długowieczności. Co się okazało? Otóż wszyscy byli pszczelarzami, a eliksirem, który przyczyniał się do ich długowieczności, był właśnie regularnie spożywany przez nich pyłek kwiatowy.

Pixabay

Co kryje się w pyłku pszczelim?

Najważniejszą grupę związków biologicznie czynnych stanowią białka i wolne aminokwasy endo- i egzogenne. Ich zawartość w pyłku dochodzi do 12%. Szczególne znaczenie ma tutaj aminokwas egzogenny (musi być dostarczony z zewnątrz) arginina. Badania wykazały, że występująca w pyłku arginina zwiększa produkcję tlenku azotu. Jak wpływ będzie miał on na nasze zdrowie? Tlenek azotu skutecznie obniża napięcie ścian naczyń krwionośnych i działa rozkurczowo na tętnice wieńcowe.

W pyłku znajdziemy także ponad 30 enzymów i koenzymów katalizujących procesy biochemiczne. Pyłek jest również bogatym źródłem flawonoidów, kwasu oleanolowego i ursolowego.

Nie sposób nie wspomnieć tutaj także o ok. 40 pierwiastkach po postacią soli mineralnych i witaminach rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie. Pierwiastki, które występują w pyłku w największych ilościach, to potas, magnez, żelazo i cynk. W mniejszych ilościach występuje z kolei selen, platyna, cyrkon czy pallad. W pyłku znajdziemy również skarbnicę witamin: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy i kwercetynę.

kwiat, słonecznik, żółty, pszczoła miodna, pyłek, pszczoła, nektar, ziarna słonecznika, ścieśniać, Membrana skrzydlate owady, Fotografia makro, płatek, organizm, rodzina stokrotka, zapylacz, owad, pyłek pszczeli, bezkręgowy
Pxhere

Prozdrowotne działanie pyłku kwiatowego na organizm człowieka

  1. Skutecznie leczy stany zapalne jamy ustnej – niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych już w jamie ustnej.
  2. Reguluje procesy trawienne – pyłek pszczeli o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym skutecznie reguluje procesy trawienne: usuwa silne zaparcia, działa leczniczo na żołądek, dwunastnice i leczy owrzodzenie żołądka. Wpływa również na skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.
  3. Pełni funkcję odżywczą – pyłek pszczeli uzupełnia naszą dietę w aminokwasy, pierwiastki i witaminy. W szczególności zalecany jest osobom po terapiach antybiotykami, a także tym, którzy z różnych powodów są niedożywieni, ponieważ normalizuję wagę ciała.
  4. Łagodzi i zmniejsza objawy głodu alkoholowego i depresji – pyłek kwiatowy sprawdza się w zmniejszaniu głodu alkoholowego oraz leczeniu alkoholizmu. Ponadto wykazuje działanie uspokajające i poprawia samopoczucie, co jest szczególnie istotne w przypadku osób cierpiących na depresję.
  5. Działa wzmacniająco na naczynia krwionośne – zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, nawet tych najdrobniejszych. Pyłek kwiatowy skutecznie poprawia krążenie i przeciwdziała zmianom miażdżycowym naczyń mózgowych, przez co może być zalecany w profilaktyce wylewów krwi do mózgu, a także leczeniu stanów pozawałowych czy nadciśnienia.
  6. Działa antyalergicznie – pyłek pszczeli połączony z miodem redukuje reakcje alergiczne, leczy katar sienny i łagodzi astmę.
  7. Pomaga w chorobach prostaty – pyłek pszczeli wspiera leczenie gruczołu krokowego.
pyłek pszczeli
Pixabay

Dawkowanie pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli należy wymieszać z miodem, mlekiem lub wodą, a przed połknięciem dokładnie przeżuć, przez co zwiększymy jego przyswajalność. Zaleca się przyjmowanie 3 dawek pyłku pszczelego dziennie na pół godziny przed posiłkami.

Zalecane dawki dzienne w zależności od wieku:

  • dzieci 3-5 lat 10 g pyłku (dwie łyżeczki),
  • dzieci 6-12 lat 15 g pyłku, (trzy łyżeczki),
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku, (cztery łyżeczki),
  • dorośli leczniczo 30-40 g pyłku, (dwie łyżki)

Przeciwwskazania

Pyłku pszczelego powinny unikać kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Przeciwwskazaniem do zażywania pyłku pszczelego jest także uczulenie na użądlenia lub inne reakcje alergiczne. Należy natychmiast zaprzestać stosowania pyłku w przypadku takich objawów, jak swędzenie, obrzęki czy duszności.

Źródła: wybieram-zdrowie.com, www.doz.pl
Fotografie: pixnio.com