×

Pyłek pszczeli okrzyknięty mianem najlepszego, naturalnego lekarstwa. Skrywa w sobie wielką moc!

Gdybyś miał wymienić jeden naturalny produkt o możliwie największych właściwościach zdrowotnych, co by to było? My mamy swój typ. Jest nim pyłek pszczeli, czyli super odżywczy produkt działalności pszczół.

Pyłek pszczeli – co to takiego?

Pyłek stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty, którego zbieraniem zajmują się tzw. pszczoły zbieraczki. To one mieszają pyłek ze śliną oraz nektarem i w postaci tzw. obnóży przenoszą do ula i składają w komórkach plastra. Przeniesiony do ula pyłek w formie obnóży nazywany jest właśnie pyłkiem pszczelim.

Właściwości pyłku pszczelego

O tym, że pyłek pszczeli jest wyjątkowo cenny dla ludzkiego zdrowia przekonał się dr Nikolay Tsitsin. Uczony bacznie przyglądał się wieśniakom zamieszkującym góry Kaukazu z prostego powodu – wielu z nich żyło ponad 100 lat. Doktor za cel postawił sobie odkrycie ich tajemnicy długowieczności. Co się okazało? Otóż wszyscy byli pszczelarzami, a eliksirem, który przyczyniał się do ich długowieczności, był właśnie regularnie spożywany przez nich pyłek kwiatowy.

Co kryje się w pyłku pszczelim?

Najważniejszą grupę związków biologicznie czynnych stanowią białka i wolne aminokwasy endo- i egzogenne. Ich zawartość w pyłku dochodzi do 12%. Szczególne znaczenie ma tutaj aminokwas egzogenny (musi być dostarczony z zewnątrz) arginina. Badania wykazały, że występująca w pyłku arginina zwiększa produkcję tlenku azotu. Jak wpływ będzie miał on na nasze zdrowie? Tlenek azotu skutecznie obniża napięcie ścian naczyń krwionośnych i działa rozkurczowo na tętnice wieńcowe.

W pyłku znajdziemy także ponad 30 enzymów i koenzymów katalizujących procesy biochemiczne. Pyłek jest również bogatym źródłem flawonoidów, kwasu oleanolowego i ursolowego.

Nie sposób nie wspomnieć tutaj także o ok. 40 pierwiastkach po postacią soli mineralnych i witaminach rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie. Pierwiastki, które występują w pyłku w największych ilościach, to potas, magnez, żelazo i cynk. W mniejszych ilościach występuje z kolei selen, platyna, cyrkon czy pallad. W pyłku znajdziemy również skarbnicę witamin: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy i kwercetynę.

Prozdrowotne działanie pyłku kwiatowego na organizm człowieka

  1. Skutecznie leczy stany zapalne jamy ustnej – niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych już w jamie ustnej.
  2. Reguluje procesy trawienne – pyłek pszczeli o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym skutecznie reguluje procesy trawienne: usuwa silne zaparcia, działa leczniczo na żołądek, dwunastnice i leczy owrzodzenie żołądka. Wpływa również na skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.
  3. Pełni funkcję odżywczą – pyłek pszczeli uzupełnia naszą dietę w aminokwasy, pierwiastki i witaminy. W szczególności zalecany jest osobom po terapiach antybiotykami, a także tym, którzy z różnych powodów są niedożywieni, ponieważ normalizuję wagę ciała.
  4. Łagodzi i zmniejsza objawy głodu alkoholowego i depresji – pyłek kwiatowy sprawdza się w zmniejszaniu głodu alkoholowego oraz leczeniu alkoholizmu. Ponadto wykazuje działanie uspokajające i poprawia samopoczucie, co jest szczególnie istotne w przypadku osób cierpiących na depresję.
  5. Działa wzmacniająco na naczynia krwionośne – zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, nawet tych najdrobniejszych. Pyłek kwiatowy skutecznie poprawia krążenie i przeciwdziała zmianom miażdżycowym naczyń mózgowych, przez co może być zalecany w profilaktyce wylewów krwi do mózgu, a także leczeniu stanów pozawałowych czy nadciśnienia.
  6. Działa antyalergicznie – pyłek pszczeli połączony z miodem redukuje reakcje alergiczne, leczy katar sienny i łagodzi astmę.
  7. Pomaga w chorobach prostaty – pyłek pszczeli wspiera leczenie gruczołu krokowego.

Dawkowanie pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli należy wymieszać z miodem, mlekiem lub wodą, a przed połknięciem dokładnie przeżuć, przez co zwiększymy jego przyswajalność. Zaleca się przyjmowanie 3 dawek pyłku pszczelego dziennie na pół godziny przed posiłkami.

Zalecane dawki dzienne w zależności od wieku:

  • dzieci 3-5 lat 10 g pyłku (dwie łyżeczki),
  • dzieci 6-12 lat 15 g pyłku, (trzy łyżeczki),
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku, (cztery łyżeczki),
  • dorośli leczniczo 30-40 g pyłku, (dwie łyżki)

Przeciwwskazania

Pyłku pszczelego powinny unikać kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Przeciwwskazaniem do zażywania pyłku pszczelego jest także uczulenie na użądlenia lub inne reakcje alergiczne. Należy natychmiast zaprzestać stosowania pyłku w przypadku takich objawów, jak swędzenie, obrzęki czy duszności.

Źródła: wybieram-zdrowie.com, www.doz.pl
Fotografie: pixnio.com

Może Cię zainteresować