Przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę z dyni. Dodatkowy składnik doda aksamitności i pogłębi smak
Każdą zupę można przygotować na wiele sposobów. Wystarczy jeden, dwa inne składniki, a danie może smakować zupełnie inaczej. Podobnie jest w przypadku zupy z dyni, do której możesz dodać jeden składnik, który doda jej aksamitności i podkreśli wyjątkowy smak. Składnik, który dodatkowo jest bardzo zdrowy.
Dynia i jej właściwości
Dynia jest tania, niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów, dlatego warto wdrożyć ją do swojego jadłospisu. Znajdziemy w niej wapń, magnez, selen, potas czy cynk, kwas foliowy, niacynę oraz witaminy antyoksydacyjne: A, C i E. Kupując dynię warto wybrać dynie bardziej pomarańczową i dojrzałą. Taka dynia dostarczy nam więcej witamin z grupy B oraz karotenu.
Jakie właściwości ma dynia?
- działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo – beta-karoten ma silne działanie przeciwzapalne. To także silny przeciwutleniacz, który może obniżyć ryzyko zachorowania na raka,
- wzmacnia układ odpornościowy – dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego,
- dba o piękną skórę – dynia mnóstwo witaminy A, witaminę C i E, a wszystkie te witaminy skutecznie walczą ze zmarszczkami,
- idealnie nawilża – dynia składa się aż w 90% wody,
- wspomaga proces odchudzania – kubek gotowanej dyni zawiera 3 g błonnika i dostarcza tylko 49 kcal. Spożywając dynię poczujesz się pełniejszy na dłużej, przez co istnieje duże prawdopodobieństwo, że finalnie spożyjesz mniej kcal,
- zwalcza wirusy i pasożyty – występująca w dyni kukurbityna działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najwięcej kukurbityny zawierają pestki dyni
Dlaczego warto jeść zupy?
Zupy warzywne powinny być stałym elementem dobrze zbilansowanej diety. Są zarazem lekkostrawne, sycące i bardzo zdrowe. Skutecznie wspomagają naszą odporność. Ich spożywanie w okresie jesienno-zimowym pomaga uniknąć przeziębień i infekcji. Inną zaletą zup warzywnych jest fakt, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba być wybitnym kucharzem, aby przygotować smaczną zupę.
Przepis na pyszną zupę z dyni
Dynię z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania zapiekanek, koktajli, puree. My postanowiliśmy wykorzystać ją do przygotowania pysznej, aksamitnej, rozgrzewającej i sycącej zupy. Do jej przygotowania będziesz potrzebować m.in…. masła orzechowego. Tak, dobrze przeczytałaś – masła orzechowego 🙂
Składniki:
- 1 kg dyni
- litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka curry, sól, pieprz, chilli
- garść prażonych pestek dyni
Sposób przygotowania:
- Pokrój dynie na dość grube plastry, a następnie umieść je w rozgrzanym do 180 st. Celsjusza piekarniku na pół godziny.
- Rozgrzej olej na dnie garnka. Posiekaj czosnek, cebulę, zetrzyj imbir i curry. Wrzuć wszystko do garnka i smaż przez chwilę. Do garnka dodaj upieczoną dynię. Po kilku minutach zalej wszystko bulionem i gotuj przez kilka minut.
- Zdejmij zupę z kuchenki, dodaj masło orzechowe i resztę przypraw, a następnie zmiksuj wszystko na gładko.
- Przelej gorącą zupę do misek.
- Posyp zupę prażonymi pestkami dyni. Alternatywnie do tak przygotowanej zupy możesz dodać trochę mleka kokosowego. GOTOWE!
SMACZNEGO 🙂
CIEKAWOSTKA! Czy wiesz, że istnieje ponad 45 odmian dyni?! Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie wszystkie dynie są pomarańczowe. Wśród różnych odmian znajdziemy dynie zielone, białe czy brązowe.
________________________
*zdjęcia mają charakter poglądowy