Przepis na pyszną zupę cebulową z czosnkiem. Dzięki niej wzmocnisz swoją odporność
Gdybyśmy zapytali Ciebie o dwa produkty spośród owoców i warzyw, które wybrałbyś w celu wzmocnienia organizmu i poprawy odporności, co by to było? Bez wątpienia w TOP 5 wyborów sporej części z Was znalazłyby się cebula i czosnek. Kombinacja tych dwóch produktów to w końcu naturalne remedium pozwalające na skuteczną walkę z wieloma chorobami, a także połączenie, które sprzyja w utrzymaniu zdrowej, zbilansowanej diety.
Choć smak czosnku i cebuli sam w sobie raczej nie kojarzy się z niczym przyjemnym, okazuje się, że te dwa produkty możemy wykorzystać do przygotowania wyjątkowo smacznej, aromatycznej, a przede wszystkim zbawiennej dla naszego zdrowia zupy. Próbowałeś już zupy cebulowej z czosnkiem?
Odporność organizmu
W dobie pandemii koronawirusa odporność organizmu wydaje się być niezwykle ważna. W końcu to nic innego jak reakcje obronne, których zadaniem jest wyeliminowanie drobnoustrojów, wirusów i bakterii.
Zupa cebulowa z czosnkiem
Zupa cebulowa z czosnkiem to doskonały wybór na wzmocnienie odporności. Co więcej, przygotujesz ją w domu, a co najważniejsze, poradzisz sobie z nią nawet jeśli nie jesteś zapalonym kucharzem. Zupa cebulowa z czosnkiem wyróżnia się na tle innych zup z prostego względu. Główne jej składniki stanowią naturalne antybiotyki, a także charakteryzują się dużą zawartością witamin, minerałów i antyoksydantów. Oprócz wielu zalet zdrowotnych na uwagę zasługuje także jej wspaniały smak, któremu nie sposób się oprzeć.
Zupa cebulowa z czosnkiem – składniki
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 brukiew
- bulion warzywny (570 ml)
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
- liść laurowy
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania zupy cebulowej z czosnkiem
- Pokrój cebulę w piórka.
- Obierz czosnek i zmiażdż go za pomocą wyciskarki do czosnku
- Umyj marchew, obierz i pokrój ją na niewielkie kawałki
- Wlej oliwę z oliwek do rondelka i podgrzej ją na wolnym ogniu
- Dodaj do rondelka przygotowaną wcześniej cebulę, czosnek, marchew i brukiew
- Całość podsmażaj do momentu aż się zarumieni
- Dodaj sól i pieprz
- Po kilku minutach dodaj liść laurowy, musztardę i bulion
- Całość dokładnie wymieszaj
- Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut
- Wyjmij liść laurowy
- Gotowe!
Jak widzisz, przepis jest prosty w przygotowaniu, za to smak niezastąpiony.