×

Przepis na fit racuchy według Anny Lewandowskiej. Są banalnie proste w przygotowaniu

Nie wiem jak Tobie, ale mi racuchy kojarzą się z babcią, która uwielbiała przyrządzać na śniadanie nieduże, smażone na złoty kolor placuszki na bazie mąki, świeżego lub zsiadłego mleka, drożdży lub jaj. Całość bardzo często dopełniały jabłka lub cukier puder. Na samą myśl o takich połączeniach cieknie mi ślinka!

Tradycyjne racuchy są jednak daniem dość kalorycznym, na które osoba dbająca o linię nie powinna sobie zbyt często pozwalać. Nikt nie powiedział jednak, że nie można ich przygotować w zdrowszej wersji. Tu z ratunkiem przybywa przepis na racuchy według samej Anny Lewandowskiej, które są znacznie mniej kaloryczne.

Typowe racuchy

Typowe racuchy to niewielkie placuszki z krojonym bądź startym na tarce jabłkiem, do którego dodawany jest przez niektórych cynamon lub goździki. Jabłko można zastąpić także np. rabarbarem lub śliwkami, podczas gdy w niektórych obszarach Polski racuchy podaje się z bananem, bakaliami, cukrem pudrem, śmietaną lub marmoladą.

Czemu racuchy od Ani są wyjątkowe?

Anna Lewandowska jest mistrzynią w „przerabianiu” przepisów dań, które niekoniecznie uchodzą za zdrowe, na ich zdrowsze odpowiedniki, o czym już niejednokrotnie się przekonaliśmy. Dla przykładu, jakiś czas temu podawaliśmy przepis na lekkie gołąbki według Anny Lewandowskiej.

Czemu racuchy żony Roberta Lewandowskiego są wyjątkowe? Odpowiedź jest prosta. Bo są równie smaczne, a przy tym znacznie lżejsze i zdrowsze. Wersja racuchów jednej z najbardziej rozpoznawalnych sportsmenek nie zawiera zwykłej mąki pszennej ani tłustego mleka, dzięki czemu po ich zjedzeniu nie będziemy czuć się ociężali. Dodatkowym ich atutem jest cynamon, dzięki czemu mają one wyjątkowy aromat.

Przepis na racuchy z jabłkami według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego albo bez laktozy
  • 1 duże jabłko
  • jajko
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżka cukru kokosowego – ewentualnie trzcinowego
  • 10 gram drożdży
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w naczyniu drożdże z mlekiem i cukrem. Po kilku minutach dodaj do mieszanki kolejne składniki – mąkę, jajko i cynamon. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach jabłko. Alternatywnie możesz pokroić je w cienkie plasterki. Jeśli zdecydowałeś się zetrzeć je na tarce, starte jabłko dodaj do reszty ciasta i dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej na patelni łyżeczkę oleju kokosowego. Racuchy wykładaj partiami i smaż z obu stron. Jeśli postanowiłaś pokroić jabłka w plasterki, na wierzchu każdego placka ułóż po jednym plasterku. Po zdjęcie racuchów możesz lekko posypach je cukrem lub posmarować ulubioną konfiturą. Gotowe!

Źródła: hpba.pl, www.instagram.com

Może Cię zainteresować