Przepis na zdrową i domową Vegetę do zupy. Gdy znasz przepis nie będziesz już kupować jej w sklepie
Dzięki temu przepisowi zyskasz na zdrowi i zaoszczędzisz na zakupach. Jest pyszna i dzięki naturalnym składnikom posiada liczne właściwości zdrowotne. Przygotuj ją w dom i przekonaj się sam. Oto prosty przepis na domową vegetę.

źródło: facebook
Idealny zamiennik soli
Domowa vegeta jest idealna dla osób, które mają problem z nerkami. W takich schorzeniach należy znacznie ograniczyć spożycie soli. Ponadto jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sól kuchenna powinna być spożywana w maksymalnej ilości 5g dziennie. Jest to wielkość małej łyżeczki kuchennej. Ale jak to zrobić i czym przyprawiać potrawy? Najlepiej jest sięgnąć po zioła. Podkręcają smak posiłków i dodatkowo pozytywnie wpłyną na zdrowie.
Przepis na domową vegetę
Będziesz potrzebować:
– 1 kg marchewki
– 1 kg pietruszki
– 500 g cebuli
– 400 g selera
– 1 zielona papryka
– 2 czerwone papryki
– 1-2 szt. pora
– Suszona pietruszka (garść)
– Suszony seler (garść)
– Dwie garście suszonego lubczyku
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj i oczyść z pozostałości ziemi warzywa. Następnie pozostaw je aż dobrze wyschną. Zetrzyj wszystkie warzywa na tarce lub jak wolisz pokrój je na małe kawałeczki. Na blaszce połóż papier do pieczenia i równomiernie rozłóż warzywa. Pamiętaj aby warstwa nie była zbyt gruba. Blaszkę z warzywami włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 60 stopni i nie domykaj całkowicie drzwiczek. Co jakiś czas przemieszaj, aby warzywa wysuszyły się równomiernie. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Kiedy warzywa będą już wystarczająco suche dodaj dodaj pozostałe składniki i wszystko razem zmiel przy pomocy maszynki do mięsa lub miksera. Jeżeli chcesz możesz dodać odrobinę soli, żeby podkręcić smak. Jeśli masz swoje ulubione warzywa, które chciałbyś dodać do domowej vegety nie ma co do tego ograniczeń. Fajnym pomysłem jest przesypanie jej do kilku mniejszych pojemniczków i doprawieniem każdego innym rodzajem ziół, co zwiększy różnorodność tej przyprawy.

źródło: canva
Do czego można używać domowej vegety?

źródło: canva
Możesz wykorzystywać ją do wszystkich potraw doprawianych vegetą sklepową. Co więcej sprawdzi się idealnie jako dodatek do zup, sosów, potraw mięsnych a nawet kanapek. Ponadto bez obaw możesz wykorzystać ją w posiłkach dla dzieci, gdyż nie zawiera żadnych szkodliwych składników. Po przygotowaniu przechowuj ją w suchym i chłodnym miejscu.
Życzymy smacznego!