Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Chipsy mogą być zdrowe. Poznaj przepis na pyszne, nietuczące i bardzo chrupkie chipsy

Któż z nas nie lubi chipsów? Nie wiem, jak Ty, ale ja znam przynajmniej kilka osób, które nie potrafią przestać ich jeść, kiedy już wezmą do buzi przynajmniej jednego z nich. W sumie to sam zaliczam się do tych osób. 🙂

Z badań przeprowadzonych przez agencję Innofact AG na zlecenie GNT Group wynika, że aż dwie trzecie społeczeństwa sięga po chipsy, chrupki i podobne im produkty przynajmniej raz w tygodniu, a 18 procent nawet raz dziennie! Jakby tego było mało, wartość samego rynku chipsów ziemniaczanych w Polsce w 2016 roku wynosiła ponad… 657 milionów złotych! Jak myślicie, czy dzisiaj jest jeszcze wyższa?

Dlaczego chipsy są niezdrowe?

Polacy uwielbiają słone przekąski, a zwłaszcza chipsy, które niestety nie uchodzą za zdrowe. Dlaczego?

Podstawowym składnikiem chipsów są oczywiście ziemniaki, które same w sobie nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia. Problem w tym, że często zamiast ziemniaków wykorzystuje się pulpę lub płatki ziemniaczane, a im węcej procesów przetwarzania, tym mniej wartości odżywczych. Idąc dalej: olej. Chipsy zawierają go przeważnie w granicach 30%, przez co kaloryczność diametralnie wzrasta (500-550 kcal/100g).

Wallpaperflare

Olej jest już na drugim miejscu w składzie, co oznacza, że w produkcie jest go bardzo dużo. Chipsy zawierają przeważnie ponad 30% oleju. W dużej mierze to właśnie tłuszcze, w właściwie tanie utwardzone oleje roślinne, wpływają na ogromną kaloryczność chipsów (500-550 kcal/100 g). I tak oto średniej wielkości paczka chipsów może dostarczyć tyle kalorii co dwudaniowy obiad – zdecydowanie lepiej postawić na to drugie. Powstałe w wyniku obróbki tłuszcze trans powodują tworzenie się blaszki miażdżycowej i zwiększają ryzyko miażdżycy, zawału i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Picserver

Do tego wszystkiego dochodzi akrylamid – związek, który powstaje w żywności w wysokiej temperaturze podczas smażenia i pieczenia. Związek, którego wolelibyśmy uniknąć z prostego powodu. Akrylamid działa toksycznie na układ nerwowych. W przypadku gdy dostarczamy go dużo i regularnie możemy doprowadzić do uszkodzenia centralnego i obwodowego układu nerwowego. Akrylamid znany jest również z tego, że zwiększa ryzyko zachorowania na nowotowory.

Dużo tego, prawda? A uwierzcie, że to nie wszystko… Zważywszy na te wszystkie negatywne konsekwencje spożywania chipsów, warto poszukać dla nich zamiennika. My już znaleźliśmy i chcielibyśmy się nim z Tobą podzielić!

Flickr

Genialna alternatywa dla sklepowych chipsów

Chipsy mogą być zdrowe! Wystarczy tylko, że sam je przygotujesz na bazie sprawdzonych produktów. Poznaj przepisz na pyszne, bardzo chrupkie, a przede wszystkim nietuczące chipsy.

Składniki:

  • 5 sztuk ziemniaków
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Obierz, umyj, a następnie osusz ziemniaki.
  2. Pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki.
  3. Wrzuć plasterki ziemniaków do wrzątku na około 30 sekund, dzięki czemu aktywujesz skrobie, a Twoje chipsy finalnie będą chrupiące.
  4. Rozłóż plasterki ziemniaków na papierowym ręczniku do wysuszenia na 20 minut.
  5. Po osuszenia włóż plasterki do wypełnionego oliwą i przyprawami woreczka i dobrze wymieszaj.
  6. Wyłóż przyprawione plasterki na blachę tak, aby się na siebie nie nakładały, a najlepiej nawet nie stykały.
  7. Całość włóż do piekarnika na 220 stopni z funkcją termoobiegu na około 10 minut.
  8. Po upływie wyznaczonego czasu wysusz w piekarniku upieczone plasterki, dzięki czemu Twoje chipsy będą chrupkie.

Smacznego!

Źródła: motywatordietetyczny.pl
Fotografie: www.flickr.com