Kategorie Dieta i odchudzaniePoradyZdrowie

9 badań, które należy wykonać przed rozpoczęciem odchudzania. Być może to przez nie, nie możesz schudnąć

Odchudzanie nie powinno być związane jedynie z utrata nadmiaru kilogramów, ale również z chęcią poprawny zdrowia. Istnieją pewne choroby, które mogą wpływać na ten proces. Aby zrzucanie wagi nie okazało się fiaskiem, należy wykonać 9 podstawowych badań, które pomogą Ci w światowym odchudzaniu.

Wyniki krwi to podstawowe badania, które wymagane jest przez każdego profesjonalnego dietetyka przed rozpoczęciem jakichkolwiek działań związanych ze zmianą diety. Dlaczego są tak istotne? Z wyników badań można wyczytać naprawdę wiele informacji o naszym zdrowiu. Pewne odchylenia od normy mogą świadczyć o chorobie, która mogłaby wpłynąć na proces odchudzania. Ponadto niedobory, które występują w organizmie możemy dodatkowo uzupełnić dietą i odpowiednią suplementacją.

Jakie badania należy wykonać i na co zwrócić szczególną uwagę?

1# Morfologia

źródło: canva

to najbardziej podstawowe badanie które możemy wykonać u naszego lekarza rodzinnego. Dzięki niemu nie możemy ocenić swój ogólny stan zdrowia. Jakie parametry na wynikach morfologii pomogą nam w odchudzaniu?

– hemoglobina,
– erytrocyty,
– hematokryt,
– objętość krwinek czerwonych,

Te wskaźniki informują nas czy nie występuje u nas niedokrwistość. Jeżeli wyniki nie są dobre, należy ustalić przyczynę tego schorzenia. Zazwyczaj mogą być dwie – niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza lub witaminy B12 i kwasu foliowego.

Dodatkowo należy zwrócić również uwagę na poziom leukocytów. Ich zwiększony poziom może świadczyć o przebytej lub trwającej infekcji organizmu.

2# Glukoza na czczo

źródło: canva

Bardzo istotny czynnik jeśli chodzi o odchudzanie. Jest to informacja na temat naszej gospodarki węglowodanowej w organizmie. Zbyt wysoki poziom glukozy na czczo może świadczyć o cukrzycy lub stanie przedcukrzycowym.

3# Insulina na czczo

źródło: canva

Insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę i podobnie jak glukoza bierze udział w regulacji gospodarki węglowodanowej w organizmie. Obecnie bardzo dużo osób cierpi na insulinooporność. To stan w którym komórki ciała mają mniejszą wrażliwość na insulinę i żeby wykorzystać energię zjedzenia potrzebują jej coraz więcej. Odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tej choroby, a nawet cofnąć ją.

4# TSH

źródło: canva

Hormon ten jest ściśle związany z pracą tarczycy. W przypadku niedoczynności tarczycy stężenie TSH będzie ponad normą, a w przypadku nadczynności będzie za niskie. Jest to bardzo ważnych wskaźnik, gdyż w niedoczynności tarczycy cały organizm pracuje wolniej, przez co metabolizm zwalnia. Dodatkowo mamy niższy jest puls, niższe ciśnienie krwi, występuje uczucie zimna i rzadziej się wypróżniamy.

5# Lipidogram

źródło: canva

Lipidogram to wskaźnik, który informuje nas o poziomie cholesterolu. Jak wiadomo cholesterol dzieli się na kilka frakcji:

– cholesterol ogółem,
– cholesterol HDL,
– cholesterol LDL,
– trójglicerydy

Tego rodzaju badania określa każdy z nich. Parametry te informujemy o rydzyku wystąpienia miażdżycy czy poziomie otłuszczenia narządów wewnętrznych.

6# CRP

źródło: canva

Białko C-reaktywne jest wskaźnikiem stanu zapalnego w organizmie. Gdy jesteśmy chorzy, mamy gorączkę albo jesteśmy przeziębieni to jesteśmy świadomi, że w naszym organizmie jest jakaś infekcja. Zdarza się jednak, że w naszym ciele pojawia się stany zapalne o niskim nasileniu, który nie dają znać o sobie w postaci objawów zewnętrznych. Taki stan utrzymujący się przez wiele lat, może prowadzić do poważnych chorób. Podwyższone stężenie CRP może wynikać:

– ze zbyt wysokiego poziomu LDL,
– ze zbyt wysokiego poziomu glukozy,
– ze zbyt wysokiego poziomu trójglicerydów,
– chorób zapalnych jelit,
– czy chorób autoimmunologicznych.

7# Ciśnienie krwi

źródło: canva

Podwyższone ciśnienie jest bardzo powszechnym schorzeniem wśród Polaków. Wynika często z nadwagi lub otyłości oraz nieprawidłowej diety. Właściwie przeprowadzone odchudzanie zmniejsza ciśnienie, a dzięki temu również ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

8# Kortyzol

źródło: canva

Kortyzol jest hormonem stresu wydzielanym przez nadnercza. Jeżeli przez długi czas utrzymuje się wysoki poziom kortyzolu w naszym organizmie, tkanki zmniejszają swoją wrażliwość na insulinę. W takiej sytuacji może dojść do zwiększenia magazynowania tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha szyi i twarzy. Powszechnym modelem otyłości, spowodowanej kortyzolem, jest sylwetka w kształcie jabłka, gdzie brzuch jest duży, a nogi chude. Czynnikami zwiększającymi poziom kortyzolu mogą być:

– niedostateczna ilość snu,
– praca w nocy,
– intensywne treningi,
– treningi wieczorne,
– bardzo niska kaloryczność diety.

9# Witamina D

źródło: canva

Witaminę D powinniśmy suplementować przez cały rok, a szczególnie w okresie od września do kwietnia. Jaki związek witamina D ma z odchudzaniem? Jej niedobór może utrudniać spalanie tkanki tłuszczowej .Ponadto witamina D wpływa na obniżenie wydzielania kortyzolu, o którym wspominaliśmy w podpunkcie wyżej. Gdy mamy zbyt niski jej poziom czujemy się zmęczeni, przygnębieni oraz zaburzone są procesy w organizmie.

Źródła: www.poradnikzdrowie.pl