×

9 sposobów na zachowanie świeżej żywności na dłużej. Lodówka nie jest jedynym rozwiązaniem

Marnowanie żywności to bardzo poważny problem. Jak podaje Polski Instytut Ekonomiczny, statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności na osobę, co plasuje nas na piątym miejscu w Unii Europejskiej, gdzie średnia wynosi 173 kg. Przerażające, prawda?

Wyrzucamy żywność, bo minął jej termin przydatności do spożycia albo najzwyczajniej w świecie nie przechowywaliśmy jej w prawidłowy sposób. Wystarczy zastosować kilka prostych rozwiązań, aby przynajmniej częściowo zwalczyć ten globalny problem.

10 sposobów na zachowanie świeżej żywności na dłużej. Lodówka nie jest jedynym rozwiązaniem

#1 Zawieś banany, aby spowolnić ich proces dojrzewania

Czy wiesz, że przejrzałe, brązowe banany mają zarazem najwyższą zawartość cukru i najniższą zawartość cennego dla naszego zdrowia błonnika? To chociażby dlatego warto spowolnić proces dojrzewania bananów, które zamierzamy spożyć w przyszłości. W tym celu warto rozważyć zawieszenie bananów na szufladzie przy użyciu plastikowej reklamówki z dala od innych owoców. W ten sposób nie otrzymują zbyt dużo tlenu, dzięki czemu pozostaną dłużej świeże.

#2 Skropienie soku z cytryny na pokrojone banany sprawi, że przez kilka godzin nie zbrązowieją

Wcześniejsze przygotowywanie przekąsek może być nie tylko bardzo czasochłonne, ale może mieć także wpływ na jakość przekąski, kiedy już będziemy ją spożywać. Skropienie soku z cytryny na pokrojone banany sprawi, że przez kilka godzin nie zbrązowieją – na dłużej zachowają swój kolor i właściwości. Aby banany nie zmieniły w ten sposób swojego smaku, możesz wcześniej rozcieńczyć ją z wodą.

#3 Przechowuj ciasteczka razem z kromką chleba, dzięki czemu będą dłużej świeże i wilgotne

Bez względu na to, jak szczelny jest pojemnik, w którym przechowujesz ciasteczka, będą one tracić na świeżości. Aby spowolnić ten proces, włóż do pojemnika kromkę chleba, z której ciasteczka wchłonął wilgoć. W ten sposób zachowają swoją miękką konsystencję znacznie dłużej i nadal będą wyglądać świeżo po wyjęciu z piekarnika.

#4 Polej ser octem, aby uniknąć pleśni

Większość ludzi przechowuje ser w pojemnikach lub zawija go w folię, przy czym ta ostatnia jest bardzo szkodliwa, ponieważ folia przyciąga zbyt dużo wilgoci, która powoduje pleśń. Na szczęście jest na to sposób. Wystarczy dodać do sera kilku kropli octu, aby zapobiec rozwojowi pleśni. Uważaj jednak, aby nie użyć zbyt dużej ilości octu, ponieważ może to zepsuć smak sera.

#5 Posmaruj dynię odrobiną oleju

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć dynie i osuszyć ją ręcznikiem – jakakolwiek wilgoć może spowodować pleśń. Następnie nalej trochę oleju na szmatkę i delikatnie natrzyj nim dynie. Finalnie dynia powinna się delikatnie błyszczeć, ale nie powinna być oślizła.

#6 Przykryj guacalome folią tak, żeby powietrze nie dostawało się do środka

Awokado to jedne z najbardziej pożądanych owoców na świecie, a guacamole jest głównym tego powodem. Problem w tym pozostawienie guacamole w lodówce może zmienić kolor na brązowy w ciągu zaledwie kilku godzin. Najlepszym rozwiązaniem byłoby przykrycie pojemnika z guacamole folią tak, aby do pasty z awokado docierało bardzo mało powietrza. Ta metoda pozwoli zachować świeże guacamole nawet do 3 dni, a brązowe zabarwienie utworzą się tylko po bokach pojemnika.

#7 Natrzyj masłem ser, aby nie wyschnął

Sery znane są z tego, że dość szybko wysychają, nawet w lodówce. Tyczy się to zwłaszcza jego brzegów. Posmaruj więc jego brzegi masłem, a zapewnisz mu niezbędną wilgoć i znacznie spowolnisz proces wysychania.

#8 Włóż szparagi do szklanki z wodą

Podobnie jak większość świeżych warzyw, szparagi nie mają długiego terminu przydatności do spożycia, nawet gdy trzymamy je w lodówce. Łodygi szparag szybki wysychają. Rozwiązanie tego problemu jest proste, ale mało kto o nim wie. Wystarczy trzymać szparagi w szklance wody poza lodówką przez kilka dni. Nie tylko pozostaną świeże, ale także zaczną rosnąć, a Twoje danie finalnie będzie większe!

#9 Przechowuj imbir w zamrażarce

Imbir to składnik, którego zazwyczaj nie potrzebujemy zbyt wiele. Zamrożenie imbiru pozwoli nam zachować jego świeżość przez 2 do nawet 9 miesięcy. Dobrym rozwiązaniem jest starcie imbiru przed zamrożeniem, dzięki czemu będziesz mógł wziąć niewielką ilość imbiru, kiedy będziesz go potrzebować.

Coś jeszcze dodałbyś do tej listy?

Źródła: brightside.me
Fotografie: © its_not_a_blanket / reddit, , © TeslaTy / reddit

Może Cię zainteresować