×

Wiele produktów, które trzymasz w lodówce, nie powinno się tam znaleźć. Tłumaczymy dlaczego

Robisz zakupy, a kiedy wracasz do domu praktycznie wszystkie produkty umieszczasz w lodówce, aby zachowa ich świeżość na dłużej? To zupełnie normalne – robi tak znaczna część społeczeństwa. Pytanie tylko, czy faktycznie postępujemy słusznie? Okazuje się, że nie wszystkie produkty spożywcze powinny być przechowywane w niskich temperaturach. Wiele z nich nie tylko niepotrzebnie zajmuje miejsce w chłodziarce, ale także traci swój smak czy wartościowe mikroelementy.

Trzymanie tych produktów spożywczych w niskich temperaturach wpływa źle na ich wygląd, smak i wartości odżywcze. O jakich produktach mowa i dlaczego nie powinniśmy ich trzymać w lodówce?

Warzywa

  • ziemniak – skrobia ziemniaczana zmienia się w cukier w niskich temperaturach – to dlatego ziemniaki tracą wówczas smak i stają się słodsze. Dodatkowo woda w ziemniakach pod wpływem niskiej temperatury zmienia swoją objętość, co sprawia, że warzywo staje się miękkie i z reguły nie nadaje się już wtedy do zjedzenia
  • czosnek i cebula – gniją, gdy nie mają nie zapewnimy im odpowiedniej cyrkulacji powietrza lub wilgotności
  • marchewka i burak – warzywa, które znacznie szybciej zaczynają gnić, kiedy będą przechowywane w lodówce
  • pomidor – pomidory przechowywane w lodówce szybko tracą smak i stają się wodniste
  • bakłażan – warzywa, którym ciężko dogodzić. Kiedy jest im za zimno, stają się wodniste i tracą swoje właściwości. Kiedy z kolei jest zbyt ciepło, usychają
  • ogórek – stają się miększe w niższych temperaturach. Ogrodnicy często podkreślają, że ogórki lubią ciepło i to samo tyczy się ich przechowywania

Jak przechowywać?Warzywa z reguły lubią suche, zaciemnione miejsca z dobrą cyrkulacją powietrza. Świetnie więc sprawdzi się chociażby drewniana skrzynka. Warto pamiętać przy tym, że takie warzywa, jak ziemniaki, pomidory czy papryka lepiej przechowywać osobno ze względu na wytwarzany gaz etylenowy, który przyspiesza dojrzewanie owoców i warzyw znajdujących się w pobliżu.

Owoce

  • banan – owoce, które dojrzewają w temperaturze 15-20 stopni Celsjusza. Jeśli więc kupiłeś je, kiedy były jeszcze zielone, nie trzymaj ich w lodówce. Dojrzałych bananów także nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ w niższych temperaturach ich skórka staje się ciemniejsza
  • brzoskwinia, kiwi, morela, manga, granat – podobnie jak w przypadku bananów, są to owoce, które nie dojrzeją w lodówce
  • cytrusy – wszystkie owoce cytrusowe najlepiej przechowywać w temperaturze powyżej 0°C. Co więcej, wysoka wilgotność może spowodować ich gnicie. Należy również pamiętać, że cytryny i limonki bardzo łatwo i szybko chłoną zapachy z otoczenia. Można je włożyć do lodówki, aby spowolnić proces ich dojrzewania, jednak nie na długo
  • arbuz i melon – kiedy są całe, nie ma potrzeby przechowywania ich w lodówce. Arbuzy przechowywane w temperaturze pokojowej zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych niż te przechowywane w lodówce

Jak przechowywać?Owoce najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Podobnie jak w przypadku warzyw, najważniejsze jest zapewnienie im odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Banany, gruszki, morele, kiwi, mango, śliwki i brzoskwinie produkują etylen, dlatego należy je przechowywać osobno.

Słodycze

  • czekolada – zimno jest tak samo złe dla czekolady, jak ciepło. W niskich temperaturach czekolada zostanie pokryta białą powłoką, która jest efektem krystalizacji cukru. Ponadto czekolada szybko pochłania zapachy z zewnątrz, a chyba nikt nie chciałby, żeby czekolada przesiąkła mu chociażby schabowym
  • miód – niższe temperatury powodują, że miód zaczyna się krystalizować – to jedyny skutek uboczny. Ogromną zaletą miodu jest z kolei to, że się nie psuje
  • masło orzechowe – trzymasz masło orzechowe w lodówce? Będzie Ci je ciężko rozsmarować

Jak przechowywać?Miód najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej. Idealnym miejscem dla masła orzechowego wydaje się być szafka, podczas gdy czekolada lubi ciemne i stosunkowo chłodne miejsca.

Sosy i dressingi

  • keczup – nie ma znacznie gdzie jest przechowywane. Będzie mu dobrze w lodówce, jak i poza nią. Wysokie stężenie octu i soli sprawia, że niewiele mu może zaszkodzić
  • sos sojowe – niektóre sosy sojowe mogą być przechowywane przez 3 lata. Zawierają tyle soli, że po otwarciu nie trzeba ich przechowywać w lodówce
  • sos do sałatek – wiele dressingów wykonanych z oleju i octu można przechowywać poza lodówką. To samo tyczy się sałatek z dodatkiem oliwy z oliwek

Jak przechowywać? Jeśli na opakowaniu produktów nie ma żadnej wzmianki o tym, żeby przechowywać je w lodówce po otwarciu (a raczej nie ma), przechowuj je w szafce z dala od piekarnika.

Pieczywo

  • chleb – jeśli zamierzasz zjeść chleb w ciągu najbliższych kilku dni, nie wkładaj go do lodówki. Niska temperatura zmienia strukturą chleba, przez co traci smak, a wysoka wilgotność może sprawić, że chleb szybko pokryje się pleśni

Jak przechowywać? Chleb należy owinąć w papierową torbę i przechowywać w temp. pokojowej.

Inne produkty

  • oliwa z oliwek – chłód spowoduje, że na oliwie wytworzy się osad, który spowoduje zmętnienie oliwy. Trzymaj ją w temperaturze pokojowej z dala od światła słonecznego
  • jajka – jajka można przechowywać zarówno w lodówce, jak i na zewnątrz. Chodzi o to, aby temperatura była stała. Jeśli więc decydujesz się umieścić jajka w lodówce, nie trzymaj ich w drzwiach, aby uchronić je przed wahaniami temperatur
  • salami – tutaj wybór należy do Ciebie. Możesz je przechowywać w lodówce lub też poza
  • kawa– wilgoć jest największym wrogiem ziarenek kawy. Kiedy umieścimy ją w lodówce, dojdzie do kondensacji, przez co zmieni się struktura kawy, co prowadzi od utraty jej cudownego zapachu. Kawę należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej

Czy wiesz, że…

Temperatura w lodówce różni się w zależności od miejsca. Dla przykładu najcieplejszym miejscem w lodówce są półki na drzwiach.

A jak wygląda Twoja lodówka? Czy jest pełna żywności, którą możesz przechowywać poza nią?

Źródła: brightside.me
Fotografie: pixnio.com

Może Cię zainteresować