×

Lista 10 produktów spożywczych, które szkodzą Twoim zębom. Ogranicz ich spożywanie

Wszyscy pragniemy zdrowego i pięknego uśmiechu i staramy się robić wszystko, aby go sobie zapewnić. Regularnie odwiedzamy stomatologa, dokładnie szczotkujemy zęby, odmawiamy jedzenia słodkich potraw i utrzymujemy zdrową dietę. Niemniej jednak, produkty, które wydają się bezpieczne, często okazują się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Aby pomóc Ci w wyborze odpowiednich produktów spożywczych, które nie zaszkodzą Twoim zębom, sporządziliśmy poniższą listę.

Oto 10 najbardziej szkodliwych produktów spożywczych dla Twojego uzębienia:

1. Jagody

Jagody nie wpływają bezpośrednio na zdrowie zębów, ale zmieniają ich zabarwienie. Oczywiście jeśli nie jesz jagód często, nie musisz się tak przejmować, ale ich prawdziwi fani muszą być przygotowani, że zobaczą na swoich zębach żółte przebarwienia.

2. Białe wino

Miłośnicy białego wina muszą dokonać ważnego wyboru… Delektować się ulubionym napojem alkoholowym, czy zadbać o zdrowie szkliwa i zrezygnować z niego? Druga opcja jest bardziej trafna, jeśli zależy Ci, aby Twoje zęby nie były zbyt wrażliwe, a szkliwo pozostało w nienaruszonym stanie.

3. Czerwone wino

Czerwone wino w rzeczywistości nie wpływa bezpośrednio na zdrowie zębów, ale zmienia ich naturalny odcień na bardziej szary.

4. Czipsy

Czipsy zawierają węglowodany szybko rozkładające się, które w łatwy sposób zamieniają się w glukozę pod wpływem śliny. Może to prowadzić do drobnych, ale niebezpiecznych uszkodzeń. Inną rzeczą, która dyskwalifikuje czipsy jest osad nazębny, który prowadzi do powstania płytki nazębnej. Następnym razem nie zapomnij przepłukać zębów po ulubionej przekąsce.

5. Guma do żucia

Guma do żucia bez cukru może wydawać się bezpieczna dla zębów. Jednak największym zagrożeniem w niej jest cukier, ale jej destrukcyjny wpływ na wypełnienia i plomby. Poza tym, kiedy żujesz gumę, produkcja śliny wzrasta, co prowadzi do powstania odczynu zasadowego, który prowadzi do erozji szkliwa.

6. Popcorn

Kino bez popcornu jest dla Ciebie nie do zaakceptowania? Powinieneś się zastanowić, ponieważ każdy kawałek zawiera fragment nasiona, który może uszkodzić korony dentystyczne i słabe zęby. Poza tym, popcorn składa się z szybko rozkładających się węglowodanów, które powodują ryzyko powstania dziur.

7. Pomidory

Podobnie jak owoce cytrusowe, pomidory mają odczyn kwaśny. Dotyczy to nie tylko świeżych pomidorów, ale także różnych sosów i gulaszów. Kwaśne produkty spożywcze niszczą zęby i zwiększają ich wrażliwość. Staraj się nie jeść potraw zawierających pomidory każdego dnia.

8. Chleb, makarony, ziemniaki

Żywność, która zawiera dużo skrobi przykleja się do zębów i pozostaje na nich przez długi czas, jeśli nie wyszczotkujemy zębów zaraz po posiłku. Osad ten, to potencjalne miejsce rozwoju bakterii oraz płytki nazębnej. Poza tym, skrobia zamienia się w cukier prosty w kontakcie ze śliną, a to możę prowadzić do próchnicy i innych poważnych problemów.

9. Suszone owoce

Pomijając suszone jabłka i gruszki, które również zawierają dużo cukru, takie owoce jak suszone morele i śliwki są najniebezpieczniejsze dla zębów ze względu na ich lepką strukturę. One dosłownie przyklejają cukier do zębów, a to prowadzi do powstania próchnicy i ubytków.

10. Herbata

Każdy wie, że herbata zawiera kofeinę, ale mało kto, że zawiera także fluor. Fluor to pierwiastek, którego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, ale jeśli spożywany jest w nadmiarze negatywnie wpływa na zdrowie kości i zębów. Aby nie powodować przykrych konsekwencji spożywaj nie więcej niż 4 filiżanki herbaty dziennie.

Może Cię zainteresować