×

8 produktów, które nadają się do spożycia mimo upływu terminu ważności

Każdy produkt spożywczy ma na sobie datę przydatności do spożycia. W ten sposób producent gwarantuje zachowanie pewnych cech produktu do podanego terminu. Po przekroczeniu oznaczonej daty dany produkt może utracić część swoich właściwości czy stracić na smaku. Wiele osób bez zawahania momentalnie wyrzuca takie produkty do kosza. Prawda jest taka, że niektóre z nich nadają się do spożycia przez dłuższy czas od upływu terminu przydatności do spożycia.

Czy wiesz, o których produktach mowa?

8 produktów, które nadają się do spożycia mimo upływu terminu ważności

#1 Twardy ser i masło

Twarde sery (m.in. m.in. cheddar, ementaler, parmezan; półtwarde to np. edamski, gouda) mają tendencję do dłuższej trwałości niż sery miękkie ze względu na niższą zawartość wody. W zależności od rodzaju sera, po otwarciu mogą nadawać się do zjedzenia nawet przez 6 kolejnych tygodni pod warunkiem, że będzie on przechowywany w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku.

#2 Jaja

Szacuje się, że jaja, które były prawidłowo przechowywane w lodówce (nie w drzwiach lodówki), są zdatne do spożycia przez najbliższe 3-5 tygodni. Nie oznacza to jednak, że po upływie tego czasu jaja nie będą nadawać się do zjedzenia. Rozbij jajo i sprawdź. Zepsute będzie miało przebarwienia i nieznośny zapach, który z pewnością da Ci do myślenia.

#3 Płatki zbożowe

Nieotwarta torebka płatków zbożowych może leżeć w szafce kuchennej przez 6 do 12 kolejnych miesięcy, otwarta od 4 do 6 licząc od dnia upływu terminu przydatności do spożycia. Data ważności w tym przypadku jest jedynie wskaźnikiem tego, kiedy szczytowa jakość produktu zacznie spadać. Jeśli płatki faktycznie nie będą nadawać się do spożycia, poczujesz nieprzyjemny zapach, w opakowaniu zaczną pałętać się muszki lub dostrzeżesz pleśń.

#4 Mleko i jogurt

Wielu ludzi boi się mleka po upływie terminu przydatności do spożycia. Prawda jest jednak taka, że szczelnie zamknięte mleko nadaje się do wypicia nawet tydzień później. Nie musisz obawiać się żadnych szkodliwych mikrobów, ponieważ wszystkie szkodliwe patogeny zostały zabite już w procesie pasteryzacji. Z jogurtem sytuacja wygląda podobnie. Zepsuty jogurt będzie miał przebarwienia lub, co gorsza pleśń, której z pewnością nie zobaczysz na tydzień czy nawet dwa po upływie terminu ważności. Dopóki jest biały i nie uwalnia brzydkiego zapachu, możesz spokojnie dodać go do swojego ulubionego śniadania.

#5 Masło orzechowe i mus jabłkowy

Otwarty słoik masła orzechowego można przechowywać przez 2-3 kolejne miesiące w spiżarni i 6-9 miesięcy w lodówce. Jeśli masło orzechowe jest w 100% naturalne, ten czas może być dłuższy. Warto mieć również świadomość, że masło orzechowe, nawet gdy się zepsuje, nie spleśnieje. Będzie miało natomiast zupełnie inny i niezbyt przyjemny smak. Pamiętaj również, że oddzielona warstwa tłuszczu nie oznacza, że masło nie nadaje się już do spożycia, w przeciwieństwie do masła twardego niczym skała.

Nieotwarty słoik musu jabłkowego możesz przechowywać nawet przez 2 do 4 miesięcy od upływu daty ważności. Otwarty nie powinien być trzymany w lodówce dłużej niż 7-10 dni, choć są wyjątki. Niektóre marki reklamują się tym, że ich produkt nadaje się do spożycia nawet przez 30 dni od momentu otwarcia. W takim przypadku koniecznie spójrz jednak na skład.

#6 Przyprawy i sosy

Ketchup to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych przypraw. Otwarta butelka ketchupu może być przechowywana w lodówce nawet przez rok. Oczywiście wiele zależy w tym przypadku od marki. Produkt nie będzie nadawał się do spożycia, jeśli zauważysz, że ketchup zrobił się ciemniejszy lub nie będzie jednolity.

Otwarty słoik musztardy możesz przechowywać w lodówce przez 12 do nawet 18 miesięcy. Jeśli się zepsuje, zauważysz przebarwienia i poczujesz bardzo nieprzyjemny zapach.

Otwarty słoik majonezu może stać w lodówce przez 2-3 miesiące. Niska temperatura znacznie spowalnia proces rozwoju bakterii. Problem pojawia się, kiedy otwarty słoik pozostawisz poza lodówką. Zaleca się, aby nie przetrzymywać go w ten sposób dłużej niż przez 8 godzin!

#7 Mięso i ryby

Świeżego mięsa nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 2-3 dni. Po tym czasie należy je zamrozić. Umieszczone w zamrażarce mięso (w zależności od rodzaju) może zachować świeżość i smak nawet do 12 miesięcy. Upewnij się, że Twoja zamrażarka jest szczelna i utrzymuje odpowiednio niską temperaturę. W przeciwnym razie liczba bakterii w źle przechowywanym mięsie będzie mnożyć się w zastraszającym tempie. Szacuje się, że podwaja się co 15-20 minut!

Świeże ryby należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1-2 dni, a wędzone nie dłużej niż 5-7 dni. Podobnie jak w przypadku mięsa, możesz przedłużyć żywotność owoców morza, przechowując je w zamrażarce przez 3-9 miesięcy, w zależności od rodzaju ryby.

#8 Miód

Czysty miód to jeden z nielicznych produktów, który nie może się zepsuć, niezależnie od tego, czy jest odpowiednio przechowywany, czy nie. Miód, który nie jest wymieszany z żadnym syropem, skrystalizuje się lub ciemnieje, ale spokojnie – absolutnie nie oznacza, że należy go wyrzucić. Wystarczy, że trzymasz miód w szklanym, zamkniętym słoiku. To jedyny produkt, w którym dodawane są daty ważności tylko po to, aby zwiększyć sprzedaż.

____________________

*informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny

*zdjęcia mają charakter poglądowy

Źródła: produkty po upływie terminu ważności

Może Cię zainteresować