Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

7 produktów spożywczych, które nie warto kupować nawet po rabacie

Ilekroć wybieram się na zakupy i widzimy przecenę na niektóre produkty, od razu chcemy je kupić. W rzeczywistości niektórych produktów nie opłaca się kupować nawet z dużym rabatem. Poniższe przykłady są na to najlepszym dowodem.

10 produktów spożywczych, które nie warto kupować nawet po rabacie

#1 Serek kremowy w plastrach

Naturalne składniki, bez konserwantów, bogaty w wapń, źródło białka – brzmi dobrze. Problem w tym, że im bardziej zagłębimy się w jego skład, tym wygląda to zdecydowanie gorzej. Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych, duża ilość soli, która wydłuża termin przydatności do spożycia i poprawia smak jednocześnie zwiększając ryzyko zachorowania na rożne choroby, oraz sztuczne barwniki sprawiają, że serek kremowy w plastrach nijak ma się do naturalnego sera. Głównym celem produkcji wspomnianych serków jest zwiększenie przydatności do spożycia. Zwróć uwagę, że często cena tego typu produktu jest zbliżona do ceny naturalnego, zdecydowanie zdrowszego sera. Wybór należy do Ciebie.

Brightside

#2 Pieczywo pełnoziarniste

Ta pozycja może być dla Ciebie zaskoczeniem. Tymczasem chleb pełnoziarnisty wcale nie musi być zdrowszy. W rzeczywistości chleb pełnoziarnisty jest często zwykłym chlebem, który pozornie wydaje się być „zdrowy” – mniej mąki pszennej i więcej zboża. Z reguły w jego skład wchodzi mąka pszenna połączona z mąką żytnią z dodatkiem pewnej ilości nasion lnu i otrębów.

#3 Musy owocowe

Mus owocowy to świetna przekąska, która nierzadko trafia do żołądków nie tylko dzieci, ale również osób dorosłych, zwłaszcza przed długo wyczekiwanym daniem głównym. Zwróć jednak uwagę, że często głównym składnikiem tego typu przekąsek jest jabłko – jeden z najbardziej przystępnych cenowo owoców. Jak myślisz, ile jabłek potrzeba do zrobienia 1 opakowania przecieru wielkości dostępnych w sklepie musów owocowych?

Brightside

#4 Budynie i jogurty

Sklepowe półki aż „uginają się” pod ciężarem jogurtów, budyni i innych tego typu przysmaków, które tak chętnie kupujemy. W końcu są „zdrowe”, a asortyment pod tym względem jest bardzo zróżnicowany zwłaszcza pod względem smaków. Niestety, większość tego typu produktów zawiera spore ilości cukru, środków zagęszczonych i konserwantów. Ponadto, jeśli porównasz cenę jogurtu greckiego bez cukru ze zwykłym jogurtem z dodatkami owocowymi, zauważysz, że jogurt naturalny (zdecydowanie zdrowszy) jest często tańszy. Jak to wytłumaczyć, skoro zawiera on mniej składników?

#5 Mieszanka studencka

Mieszanka studencka to bardzo popularna i smaczna przekąska, która na pierwszy rzut oka wygląda na zdrową. Zajrzyjmy jednak do jej składu. Okazuje się, ze główną część tego typu mieszanek stanowią owoce kandyzowane, tanie orzeszki ziemne i rodzynki. Znacznie mniej jest tam natomiast orzechów droższych, takich jak migdały czy orzechy nerkowca. Tego typu mieszanki są dość drogie i często nie są opłacalne nawet po rabacie. Znacznie taniej wyjdzie Ci stworzyć taką mieszankę samemu. Co więcej, możesz w ten sposób ograniczyć ilość kandyzowanych składników, dzięki czemu zjesz znacznie zdrowszą przekąskę.

Brightside

#6 Mieszanki do pieczenia

Suche mieszanki służące do pieczenia są dziś niemal w każdym sklepie spożywczym. Wielu z nas kupuje je z prostego względu – są bardzo wygodne. Wystarczy dodać 1-2 składniki, wymieszać i otrzymujemy gotowe ciasto. Należy jednak liczyć się z tym, że w tego typu mieszankach jest pełno środków aromatyzujących, stabilizatorów i barwników. Jeśli więc masz odrobinę wolnego czasu, lepiej upiec ciasto z nieprzetworzonych produktów. To naprawdę nic trudnego. Niektóre mieszanki zawierają maksymalnie 5 niezbędnych składników, które prawdopodobnie znajdują się już w Twoim domu.

#7 Puszkowane ryby w oleju

Puszkowane, konserwowane ryby cieszą się ogromnym zbytem na całym świecie. Porcje są niewielkie, ryba jest odpowiednio przygotowana, przez co od razu nadaje się do spożycia, i ma tyle samo witamin, co świeża ryba. Zwróć uwagę, że zwykle ryby w puszkach występują w dwóch wariantach: w wodzie lub w oleju. Jeśli chcesz uzyskać maksymalnie dużo wartości odżywczych, postaw na rybę w wodzie. Dla przykładu, tuńczyk w wodzie straci tylko 3% omega-3, podczas gdy tuńczyk w oleju ma nawet o 15-25% mniej tych jakże cennych dla naszego zdrowia tłuszczy. Wszystko dlatego, że omega-3 jest rozpuszczalny w tłuszczach.

Canned Fish Tuna Brands Thailand Industry Canned Tuna Weight In Oil - Buy Canned  Fish Tuna Brands Thailand Industry Canned Tuna Weight In Oil Product on  Alibaba.com
Źródła: brightside.me