Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

10 produktów spożywczych, które warto ze sobą łączyć ze względu na ich wzajemne oddziaływanie

Komponując posiłki pewnie niewielu z Was zastanawia się nad łączeniem ze sobą produktów. Cóż, nie da się ukryć, że niektóre produkty zupełnie nie idą ze sobą w parze, np. mleko i śledzie – na samą myśl robi się niedobrze! Dziś jednak nie o tym, lecz o łączeniach produktów, które ze względu na swoje właściwości niosą za sobą wyjątkowe właściwości. Właściwości, które w wielu przypadkach zyskują na sile.

Łączenie produktów

Każdy produkt spożywczy ma określoną ilość makroskładników, witamin, składników mineralnych i innych substancji. Produkty oddziałują na siebie wzajemnie nawiązując szereg relacji. Czasami są one dla siebie obojętne, czasami ułatwiają sobie wzajemne wchłanianie, a czasami sprawiają, że „konkurent” zostaje wydalony, zamiast trafić do krwioobiegu. Z tego też powodu warto przeanalizować najbardziej popularne i najczęściej przywoływane przykłady produktów, które warto ze sobą łączyć.

Te produkty warto ze sobą łączyć

  • jajka + nabiał: witamina D zawarta w jajkach zwiększa wchłanianie wapnia z nabiału,
  • jabłka + czerwone owoce: czerwone owoce zawierają silne przeciwutleniacze, które nadają im piękny kolor i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Co ciekawe, antynowotworowe działanie substancji zawartych w tych owocach jest znacznie silniejsze, gdy spożywamy je razem.
  • czarny pieprz + kurkuma: czarny pieprz 1000-krotnie zwiększa dostępność cennego antyoksydantu w kurkumie.
  • cytryna + szpinak: zawarta w cytrynie witamina C zwiększa przyswajalność żelaza ze szpinaku. Dzieje się tak, ponieważ witamina C jest zdolna do uwalniania żelaza z ferrytyny – białka odpowiedzialnego za magazynowanie żelaza, i połączenia następnie żelaza z transferyną – białkiem, które umożliwia przedostanie się żelaza z krwi do tkanek konkretnych narządów.
  • morele + migdały: morele są źródłem witaminy A wspomagającej dobroczynne działanie kwasów tłuszczowych obecnych w migdałach.
Źródła: Instagram / 5minutdlazdrowia