×

10 produktów, które warto uwzględnić w diecie redukcyjnej. Z nimi łatwiej osiągniesz cele

Czas najwyższy spojrzeć prawdzie w oczy. Utrata dodatkowych kilogramów, a następnie utrzymanie danej wagi nie jest łatwe. Na drodze do wymarzonej sylwetki stoją przede wszystkim pyszne, ogólnodostępne, wysokokaloryczne przekąski, którym nie sposób się oprzeć, a także niedobór snu czy stres, który często wymyka nam się spod kontroli. Eksperci nie mają wątpliwości, że kluczem do zwiększenia szansy na sukces w przypadku odchudzania może być spożywanie większej ilości produktów, które niosą za sobą pewne korzyści zdrowotne.

Reklama

10 produktów, które warto uwzględnić w diecie, jeśli chcesz schudnąć. Z nimi łatwiej i szybciej osiągniesz swoje cele

#1 Jabłka

Już jedno jabłko dziennie może sprawić, że łatwiej będziesz gubić dodatkowe kilogramy. Takiego zdania jest Katherina Brooking, współzałożycielka portalu health.com. Średniej wielkości jabłko liczy około 95 kcal i zawiera około 5 gram błonnika. Ponadto skórka jabłka jest bogatym źródłem kwasu ursulowego, naturalnego związku, który we wstępnych badaniach wykazał, że wspomaga proces spalania tłuszczu. Jedna z badań wykazało, że kobiety, które spożywały trzy małe jabłka dziennie (około 200 kcal) w ciągu 12 tygodni zgubiły blisko 1,5 w ciągu 12 tygodni więcej niż osoby, które były na diecie, ale nie uwzględniały w niej jabłek.

#2 Szparagi

Szparagi, które słyną ze swoich właściwości moczopędnych i wysokiej zawartości błonnika, pomogą Ci się uporać ze wzdęciami, a także dodatkowymi kilogramami. Ponadto szparagi zawierają szereg witamin (A, C, E, K i B6), a także kwas foliowy, żelazo, miedź, wapień i białko. Poza tym są bogatym źródłem przeciwutleniaczy.

Reklama

#3 Fasola

Szukasz wysokobiałkowych produktów? Fasola będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą zrzucić dodatkowe kilogramy. Jest metabolizowana powoli, dzięki czemu uczucie nasycenia utrzymuje się na dłużej – nie będziemy mieli ochoty na podjadanie. Pół filiżanki fasoli to około 110 kcal i 7 gramów białka. Co więcej, fasola jest bogata w przeciwutleniacze, żelazo, potas i cynk.

#4 Jagody

Masz ochotę na coś słodkiego? Jedz Jagody. Jagody są niskokaloryczne, są bogate w błonnik i skutecznie zaspokajają chęć sięgnięcia po słodycze. 20-letnie badanie na 130 000 dorosłych osobach wykazało, że jagody są jednymi z najlepszych owoców, które sprzyjają utrzymaniu „zdrowej wagi”.

Reklama

#5 Grejpfruty

Słodkie i soczyste pomarańcze i grejpfruty to smaczny sposób na utrzymanie zdrowej wagi. Średniej wielkości pomarańczy liczy zaledwie 60 kcal i 3 gramy błonnika, podczas gdy grejpfrut to około 100 kcal i 4 gramy błonnika. Ze względu na wysoką zawartość wody i błonnika owoce cytrusowe o niskim indeksie glikemicznym mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi.

#6 Twaróg

Twaróg nie bez powodu często znajduje się na liście produktów, które sprzyjają zdrowiu i sylwetce. Bogaty w białko twaróg zapewnia uczucie sytości na dłużej i doskonale komponuje się ze zarówno ze słodkimi owocami jak i słonymi przekąskami.

#7 Jajka

Jajka przez pewien czas były uważane za wroga zdrowej i dobrze zbilansowanej diety, a wszystko za sprawą cholesterolu. Ostatecznie nie wykazano jednak, że spożywanie jajek mogłoby zwiększać ryzyko chorób serca. Wykazano natomiast, że jajka zawierają szereg drogocennych dla zdrowia składników odżywczych. Ponadto są bogate w sycące białko i witaminę E.

Reklama

Eggs

#8 Jarmuż i inne ciemnozielone warzywa liściaste

Bogate w składniki odżywcze ciemnolistne warzywa, takie jak jarmuż, szpinak i rukola, liczą zaledwie około 25 do 30 kalorii na filiżankę i są bogate w błonnik, dzięki czemu nasycą na dłużej.

#9 Jogurt grecki

Dzięki wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości cukrów jogurt grecki może pomóc powstrzymać apetyt. Jogurt grecki ma około dwa razy więcej białka i połowę mniej cukru niż tradycyjne jogurty. Istnieją badania, które wykazały, że osoby regularnie spożywające jogurt grecki były nawet o kilkadziesiąt procent mniej narażone na nadwagę i otyłość.

#10 Ziemniaki

Ta pozycja może być dla Ciebie niemałym zaskoczeniem. Oczywiście chodzi o ziemniaki w „czystej postaci” – bez dodatku masła, oleju czy innych tłuszczy. Ziemniaki same w sobie zawierają mnóstwo błonnika (zwłaszcza w skórce), witamin C i B6. Co bardzo istotne, praktycznie wcale nie mają tłuszczu.

Reklama
Reklama
Źródła: www.health.com
Fotografie: www.youtube.com

Może Cię zainteresować

Reklama