Kategorie OdżywianieZdrowie

W ten sposób produkowane są parówki do hot dogów. Niektórym może zrobić się niedobrze

Historia hot doga o dziwo nie zaczęła się w Ameryce, ale we Frankfurcie w Niemczech. To właśnie tam w 1487 roku powstały parówki, stąd też polska nazwa Frankfurterki. Dopiero w późniejszym czasie parówki trafiły na teren Stanów Zjednoczonych i sprzedawane były przez niemieckich emigrantów prosto z wózków na ulicy Nowego Jorku. Setki lat później hot dogi są nadal najpopularniejszym specjałem sprzedawanym na ulicy. Jak jednak obecnie wygląda produkcja parówek, które tak chętnie jemy w towarzystwie bułki i sosów?

W ten sposób produkowane są parówki do hot dogów. Niektórym może zrobić się niedobrze
youtube.pl

Jak produkuje się parówki do hot dogów?

Tradycyjne parówki do hot dogów są produkowane z połączenia mięsa wieprzowego, mięsa z kurczaka, a czasami z dodatkiem wołowiny. Niestety, ale mięso to nie jest najlepszej jakości. Pochodzi z resztek, które pozostają z wcześniejszych obróbek. To zazwyczaj tłuszcz, zmielone korpusy, skóry wieprzowe, wymiona, uszy, kości, masa konserwantów, polepszaczy i przeciwutleniaczy. Wygląda to apetycznie?

W ten sposób produkowane są parówki do hot dogów. Niektórym może zrobić się niedobrze
youtube.com

„Mięso” mieli się dokładnie. Kolejnym krokiem jest dodanie do niego dziwnej masy przetworzonego wcześniej trimmingu z kurczaka, którego pochodzenie jest bliżej nieokreślone.

W ten sposób produkowane są parówki do hot dogów. Niektórym może zrobić się niedobrze
youtube.com

Następnym krokiem jest dodanie do fantazyjnej masy dużych ilości soli, skrobi oraz przypraw i aromatów. Zaraz po tym do całości dolewa się bardzo dużej ilości wody, która ma sprawić, że mięso w parówkach będzie soczyste.

W ten sposób produkowane są parówki do hot dogów. Niektórym może zrobić się niedobrze

Oprócz wody do mięsnej masy dodawany jest także słodki syrop produkowany z kukurydzy. Znacznie poprawia on smak produktu. Kolejna maszyna sprawia, że konsystencja masy jest jednolita, a wyglądem przypomina raczej mleczny napój mrożony sprzedawany w McDonald’s, niż mięso.

W ten sposób produkowane są parówki do hot dogów. Niektórym może zrobić się niedobrze
youtube.com

Masa ta trafia następnie do foliowych opakowań, w których formowana jest do ostatecznego kształtu parówki do hot doga. Prędkość wytworzenia sznura parówek, który w przybliżeniu ma długość boiska do piłki nożnej, to zaledwie 35 sekund.

W ten sposób produkowane są parówki do hot dogów. Niektórym może zrobić się niedobrze
youtube.com

Uformowane już parówki zawieszane są na specjalnych stojakach i trafiają do „kąpieli” stworzonej z „płynnego dymu”, czyli substancji, która nadaje kolor i aromat wędzonego produktu.

W ten sposób produkowane są parówki do hot dogów. Niektórym może zrobić się niedobrze
youtube.com

Parówki następnie zostają poddane działaniu wysokiej temperatury, a gotowy produkt jest pozbawiany otoczki. Maszyna, która odpowiedzialna jest za wykonywanie tego zadania robi to z prędkością 700 sztuk na minutę.

Nie zrobiło Ci si niedobrze od oglądania samych zdjęć? Zobacz cały filmik, który dokładnie pokazuje, co trafia do naszych ulubionych hot dogów. Skusisz się na kolejnego?

Źródło: youtube.com | Fotografie: youtube.com