Pozycja ciała w trakcie jedzenia wpływa na jego smak i postrzeganie temperatury
Wiele osób zwraca uwagę na to, co zjada w ciągu dnia. Czyta etykiety, kupuje tylko zdrowe i ekologiczne produkty, je o stałych porach. Jednak mało kto wie, że również pozycja ciała w trakcie jedzenia ma znaczenie. Pokazują to najnowsze badania naukowe. Dowiedz się zatem, jak jeść, aby cieszyć się pełnią smaku i nie przybierać na wadze.
Pozycja ciała w trakcie jedzenia – jaki ma na nas wpływ?
Nie tyle chodzi o samą postawę przy stole, co o ogólną pozycję siedzącą bądź stojącą podczas spożywania posiłków. Na pewno zdarza Ci się jeść w biegu albo delektować się jedzeniem w spokoju, przy stole.
Według najnowszych badań, (o których można przeczytać m.in. w czasopiśmie Journal of Consumer Research) postawa ciała w trakcie jedzenia posiłku, może wpływać na to jak odczuwamy jego smak. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się pełnią smaku powinieneś robić to na siedząco. Okazało się bowiem, że smak jedzenia jest lepszy, gdy nie spożywamy go na stojąco.
Naukowcy pod kierownictwem Dipayana Biswasa, profesora marketingu na University of South Florida wykazali, że nasza postawa wpływa na postrzeganie smaku. Zbadali, w jaki sposób układ przedsionkowy, czyli tzw. zmysł równowagi, odpowiedzialny za postawę i orientację przestrzenną, jest powiązany ze zmysłem smaku.
Jak pozycja ciała w trakcie jedzenia wpływa na zmysł smaku?
Nasz język pokryty jest tysiącami brodawek, w których jest od 2 000 do 5 000 kubków smakowych. Inne receptory smaku znajdują się na podniebieniu, po bokach i z tyłu ust oraz w gardle.
Smak to odczucie powstające, gdy pokarm w ustach reaguje chemicznie z komórkami receptorów w jamie ustnej. Zmysł ten, wraz z zapachem i stymulacją nerwu trójdzielnego (rejestrującego teksturę, ból i temperaturę), określają smaki żywności i innych spożywanych substancji.
Jednak za samo postrzeganie smaku, odpowiedzialna jest kora smakowa oraz… Twoja postawa ciała
Prof. Biswas, odkrył, że utrzymywanie pozycji stojącej nawet przez kilka minut wywołuje stres fizyczny, tłumiąc przy tym kubki smakowe.
Serce pracuje wtedy ciężej, ponieważ ze względu na grawitację, krew „popychana” jest do niższych części ciała i aby pompować ją z powrotem do góry, musi przyspieszyć jego bicie. Aktywuje to oś podwzgórze-przysadka nadnercza (HPA) i prowadzi do zwiększonego stężenia kortyzolu, tzw. hormonu stresu.
To wszystko wpływa na zmniejszenie wrażliwości na smak, jego oceny oraz postrzegania temperatury żywności, a nawet wielkości porcji.
Stres i niewygodna pozycja ciała podczas jedzenia zaburza postrzeganie zarówno dobrego, jak i gorszego smaku
Naukowcy przeprowadzili badanie wśród 350 uczestników, którzy mieli oceniać smakowitość krakersów. Okazało się, że siedzący na wygodnym krześle respondenci dawali wyższe noty od tych, którzy stali w trakcie próbowania przekąsek.
Dyskomfort sprawia, że nawet produkty, które smakują dobrze, w niewygodnych pozycjach wydają się być niesmaczne.
Druga część badania polegała na testowaniu ciasteczek, które powszechnie są uważane za pyszne. Osoby, które siedziały znacznie częściej były zadowolone z ich smaku, niż osoby stojące. Jednak, gdy zmieniono recepturę i dodano do nich więcej soli, smak ciasteczek był bardziej nieprzyjemny dla siedzącej grupy badanych, a stojący uczestnicy… tego nie zauważyli.
Udowodniono, że pozycja stojąca podczas jedzenia powoduje gorsze odczuwanie smaków, zarówno tych dobrych, jak i złych.
Profesor Biswas rozszerzył badanie, wywołując u pacjentów dodatkowy stres. W tym celu, respondenci w trakcie kosztowania owocowych przekąsek, mieli nosić torby z zakupami (jak to ma miejsce np. podczas degustacji produktów w sklepie). Okazało się, że dodatkowe obciążenie sprawiło, że zarówno siedzący, jak i stojący uczestnicy badania postrzegali testowaną żywność, jako mniej smaczną.
Wniosek? Stres fizyczny również wpływa na ocenę smaku jedzenia.
Na co jeszcze może wpływać pozycja ciała w trakcie jedzenia?
Naukowcy z Florydy przeanalizowali również wpływ postawy ciała na postrzeganie temperatury oraz wielkości posiłków. Jak się spodziewali, dla uczestników pijących kawę na stojąco – napój nie był tak gorący, jak dla siedzących konsumentów.
W dodatku wypili oni mniej kawy, niż osoby, które siedziały (co potwierdza, że stres fizyczny również tłumi apetyt).
Na podstawie powyższych badań uznano, że jedzenie w pozycji stojącej może również pomóc w celu redukcji masy ciała, ponieważ spożywanie posiłków na stojąco (w porównaniu do siedzenia) prowadzi do mniejszej konsumpcji.