Polka stworzyła dietę, która uzdrawia ciało. Obniża poziom cukru, leczy narządy i skórę
Można ja nazywać dietą choć sama autorka używa raczej sformułowania post. Wynika to z faktu, że tego rodzaju sposób odżywiania imituje post. W ciągu dnia spożywa się bardzo małą ilość kalorii i to w dodatku jedynie wybrane produkty. Są nimi przede wszystkim warzywa i owoce nisko skrobiowych. Dieta ma na celu „zresetowanie” organizmu i przywrócenie go w stan homeostazy.

źródło: facebook
Na czym dokładnie polega dieta warzywno-owocowa dr. Dąbrowskiej
Dieta polega na tym że czasowo powstrzymujemy się od spożywania produktów bogatych w białka, tłuszcze i węglowodany. Dieta warzywno-owocowa jest pewnego rodzaju postem, czyli oczyszcza, a jednocześnie dostarcza wielu cennych minerałów witamin, enzymów i błonnika.
Jednym z ważniejszych mechanizmów działania postów jest odblokowanie zablokowanych genów, które znajdują się na chromosomach w jądrze każdej komórki. Grupa amerykańskich badaczy z Uniwersytetu w Madison pod kierownictwem prof. Richarda Weindrucha dokonała odkrycia, że restrykcje kaloryczne przywracają aktywność nieczynnym genom i także enzymom, które są „produktem” genów. Przywrócenie aktywności genom uruchamia regenerację, sprzyja odmłodzeniu, hamowaniu nowotworów i przedłużeniu życia.’ – wyjaśnia autorka
Etapy postu
Po pierwsze – przygotowanie do postu przez eliminację np. kawy, mięsa, czy też nietolerancji pokarmowych;
Następnie – Dieta warzywno-owocowa połączony z aktywnością fizyczną celem oczyszczenia organizmu i przywrócenia równowagi zdrowotnej (homeostazy) i harmonii psychiczno-duchowej;
Kolejnym etapem jest – Wyjście z postu – przejście od postu do diety pełnowartościowej.
Na zakończenie – Żywienie pełnowartościowe, aktywność fizyczna i zwyczaj praktykowania okresowych postów już na stałe.
Zasady
Dzienna ilość kalorii mieści się między 400-800 kcal. Post trwa od 2 do 6 tygodni. Warzywa można jeść surowe, suszone, kiszone, duszone, gotowane, pieczone, w formie soków i zup gotowanych na wodzie bez dodatku tłuszczu. Ważną częścią postu są zielone soki np. z natki pietruszki, pokrzywy, sałaty. Podczas diety zaleca się spożywanie przede wszystkim warzyw i owoców na surowo. Ilość zjadanych pokarmów jest dowolna jednak zaleca się jedzenie więcej warzyw a mniej owoców. Podczas kuracji należy dużo pić. Bardzo ważne są codzienne spacery i gimnastyka. Dietę najlepiej jest stosować w lato a kuracja nie kończy się jedynie na poście, ale bierze również pod uwagę okres późniejszy, czyli “wychodzenie”.

źródło: facebook
Produkty dozwolone podczas postu
– korzeniowych (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew),
– kapustnych (kapusta, kalafior, brokuł),
– cebulowych (cebula, por, czosnek),
– dyniowatych (dynia, kabaczek, ogórki),
– psiankowatych (pomidor, papryka),
– liściastych (sałata, natka pietruszki, zioła). Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce, takie jak:
– nisko skrobiowe owoce – jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód.

źródło: facebook

źródło: facebook
Co można odczuwać podczas kuracji?
Na początku kuracji można odczuwać bóle różnych części ciała, np. głowy i osłabienie. Mogą wystąpić także biegunki wysypka, pogorszenie samopoczucia, podwyższona temperatura. Na początku postu pot ma bardzo intensywny zapach. W miarę oczyszczania organizmu staje się on prawie niewyczuwalny. Ponadto z postem są związane tzw. kryzysy ozdrowieńcze które pojawiają się zazwyczaj 7 dnia. Polegają one na tym że nasilają się niektóre dawne dolegliwości. Po chwilowym kryzysie ozdrowieńczym następuje poprawa samopoczucia. W trakcie kuracji pojawia się przypływ energii i sił witalnych. Co więcej polepsza się jakość snu i nastrój.

źródło: canva
Efekty stosowania diety warzywno-owocowej
W wyniku postu dochodzi do mechanizmu znanego jako autofagia. W związku z obniżoną podażą kalorii organizm wchodzi w stan głodu. Zaczyna czerpać energię z wewnątrz. Ciało zaczyna się oczyszczać z nadmiaru niepotrzebnych komórek i złogów. Efektami tego może być:
– polepszenie stanu skóry,
– obniżenie poziomu cukru we krwi,
– zwiększenie wrażliwości na insulinę, (przeciwdziałanie insulinooporności)
– regeneracji narządów i tkanek,
– zmniejszenie masy ciała,
– ograniczenie liczby wolnych rodników (spowolnienie procesów starzenia),
– rewitalizacja (regeneracja) młodych komórek,
– oczyszczenie organizmu z toksyn,
– poprawa jakości snu,
– wzrost odporności,
– poprawy smaku i węchu,
– lepsze trawienie.
Udowodniono naukowo, że post zmniejsza otyłość, nadciśnienie, astmę i reumatoidalne zapalenie stawów oraz opóźnia starzenie.

źródło: Facebook
Wychodzenie z postu dr. Dąbrowskiej
1 tydzień
kcal 800
wszystkie zakazane warzywa(również strączkowe)
wszystkie owoce (również suszone ale w małych ilościach)
zdrowe tłuszcze (olej z wiesiołka, olej lniany, oliwa z oliwek)
2 tydzień
kcal 1000-1200
zboża pełnoziarniste
pestki i nasiona
orzechy
3 tydzień
kcal 1200-1400
jaja i nabiał (najlepiej fermentowany)
4 tydzień
kcal 1400-1800
chude mięso i ryby (1-2 w tygodniu)
5-6 tydzień
1800-2200
pełnowartościowe żywienie
zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem

źródło: Facebook
Należy jednak pamiętać, że przed zastosowaniem jakiekolwiek diety warto sprawdzić czy nasz stan zdrowia na to pozwala. Najlepiej skontaktować się z lekarzem POZ i zapytać go o zdanie na ten temat.