Połknąłeś kiedyś gumę do żucia? Oto, co się wtedy dzieje się z twoim organizmem
Komu z nas nie zdarzyło się kiedyś połknąć przypadkiem gumy do żucia? Straszono nas żeby pod żadnym pozorem tego nie robić. Dlaczego? Tłumaczono, że przyklei się ona do żołądka i pozostanie tam na zawsze. Czy jest to jednak prawda?
Prawdą jest, że nasze układy pokarmowe nie trawią gumy, jednak wydalają ją bez większych problemów i konsekwencji dla zdrowia. Po połknięciu guma przechodzi przez nasz przełyk tak samo jak inne pokarmy. Jej kształt nie zmienia się jednak, więc guma opuszcza nasze ciało w niezmienionej formie. To wszystko ze względu na skład chemiczny produktu.
Sok żołądkowy nie jest w stanie rozłożyć nawet poliizobutylenu. Z tego powodu guma rozpada się jedynie na mniejsze kawałki i w taki sposób jest ona usuwana z organizmu.
Jeżeli układ trawienny jest skonstruowany prawidłowo i wszystko działa w porządku, to nie ma szans, aby guma do żucia utknęła w jakiejś jego części w trakcie podróży w dół. Pamiętaj jednak, że jeśli masz problemy trawienne lub połykasz gumę regularnie, to może do tego dojść.
Jeśli do twojego żołądka trafi np 50 gum w niedługim czasie, mogą one stworzyć dużą kulkę, której nie będziesz w stanie strawić i wydalić. Pewna 4-letnia dziewczynka dostawała ten przysmak od rodziców w nagrodę. Maluch tak bardzo polubił jej smak, że specjalnie połykał gumę, aby dostać kolejną. Skutkiem nagromadzenia się gumy było zatkanie przewodu pokarmowego dziewczynki i pojawienie się poważnych problemów z trawieniem.
Sztuczne słodziki
Jednym z głównych składników gum do żucia jest cukier, a raczej sztuczne słodziki, które sprawiają, że smak produktu jest dla nas przyjemny. Większość z tych słodzików obniża zdolność wchłaniania lekarstw, powoduje biegunki oraz jest odpowiedzialna za wzdęcia. Częste żucie gumy może również prowadzić do rozwoju raka i chorób układu nerwowego, migren, bezsenności i nadmiernego zmęczenia. Które słodziki znajdziemy w gumach?
- Sorbitol (E420)
- Mannitol (E421)
- Maltitol (E965)
- Ksylitol (E967)
- Acesulfam K (E950)
- Aspartam (E951)
Jednak na tym długa lista składników się nie kończy. W gumach do żucia znajdziemy również mnóstwo aromatów oraz glicerolu (E422). Wykorzystuje się go do produkcji pasty do zębów, tytoniu, mydła, kremów, perfum. Nadmierne spożywanie glicerolu może zaburzać pracę serca, żołądka oraz układu trawiennego.