×

11 oszustw producentów żywności. Jak sprawdzić co tak naprawdę kupujemy?

Nie jest tajemnicą, że producenci żywności coraz częściej nas oszukują. Do jedzenia dodają różnego rodzaju substancje chemiczne, które mimo że nie są zakazane, mogą być niekoniecznie dobre dla naszego organizmu.

Reklama

Wszystko po to, aby żywność była ładniejsza, smaczniejsza i bardziej trwała. Niestety, to wszystko kosztem naszego zdrowia.

#1 Biały ser

Jeśli lubisz biały ser i chcesz sprawdzić „ile sera w twarogu”, możesz wykorzystać do tego celu jodynę. Niektórzy producenci dodają do tego produktu skrobię, co zmniejsza zawartość prawdziwego smakołyku, ale za to zwiększa objętość niskim kosztem.

Reklama

Dodaj kilka kropelek jodyny i dobrze wymieszaj. Jeśli zmieni się na niebieskawy, oznacza to, że niewiele sera się w nim znajduje.

#2 Mleko

Jak się okazuje mleka w mleku również może być odrobinę mniej, niż nam się wydaje… Wiesz jak rozpoznać czy mleko jest dobrej jakości?

Reklama

Zmieszaj je ze spirytusem w stosunku 1:2. Jeśli jest dobrej jakości, zetnie się odrobinę w ciągu 5-7 sekund. Jeśli gorszej, potrwa to znacznie dłużej lub nie nastąpi wcale.

#3 Kandyzowane owoce

Jak doskonale wiesz, kandyzowane owoce gotuje się w syropie cukrowym, następnie suszy. Jednak i na tym producenci potrafią oszukiwać. Jak sprawdzić czy z Twoimi owocami wszystko jest w porządku?

Przede wszystkim musisz pamiętać o tym, że kandyzowane owoce nigdy nie mają mocnego, jaskrawego zabarwienia. Możesz zanurzyć taki owoc w ciepłej wodzie. Jeśli stanie się przezroczysty lub nawet całkowicie się rozpuści, będzie oznaczało to, że producent dodał troszkę żelatyny i podkolorował barwnikiem spożywczym.

Reklama

#4 Masło

Dziś masła bardzo często zawierają oleje roślinne, np. olej palmowy, a to czyni je tak naprawdę zwykłymi…margarynami. Jak sprawdzić czy masło, które masz w lodówce jest wysokiej jakości?

Wrzuć odrobinę do wrzącej wody. Prawdziwe masło bardzo szybko się stopi i uformuje warstwę na powierzchni. Margaryna stworzy grudki. Można też zamrozić kostkę – jeśli po wyjęciu z zamrażarki dobrze się tnie nożem, masz przed sobą masło wysokiej jakości.

#5 Biały ryż

Nawet na ryżu potrafią nas oszukać… Naprawdę. Wiesz, jak sprawdzić czy to, co masz przed sobą jest prawdziwym ryżem?

Reklama

Wystarczy nasypać odrobinę na łyżeczkę i podpalić. „Oszukany ryż” będzie miał zapach plastiku i będzie unosił się z niego czarny dym.

#6 Kawior

Niby produkt luksusowy i wcale nie tani, więc o jego jakość martwić się nie powinniśmy, a jednak… Jeśli umieścisz kawior w wodzie, to ten fałszywy całkowicie się rozpuści, a z prawdziwego wytrąci się biały osad.

#7 Miód

Podobno niektórzy producenci miodu bardzo wysilają się, aby zwiększyć wagę i objętość swojego produktu końcowego. Robią to np. poprzez dodawanie skrobi. Tym czasem jej obecność w miodzie można sprawdzić bardzo łatwo.

Dodaj troszkę jodyny, jeśli w Twoim miodzie znajduje się skrobia, to mieszanka ściemnieje.

#8 Wino

Kiedy przychodzi piątkowy wieczór wiele osób sięga po kieliszek tego wybornego napoju. Niestety i on może być sfałszowany. Może pochodzić z…proszku!

Weź łyżeczkę sody oczyszczonej i skrop winem. Jeśli zmieni kolor na niebieski, to znaczy, że pijesz prawdziwe wino, z najprawdziwszych winogron. Jeśli nie stanie się nic, to znaczy, ze ktoś tu oszukuje…

#9 Majonez

Majonez jest z jaj, prawda? Jednak zdarza się, że producenci tego pysznego dodatku do potraw dodają do niego skrobię. To również można sprawdzić za pomocą jodyny.

Dodaj kilka kropelek, jeśli mieszanka stanie się ciemna, lepiej idź po inny majonez.

#10 Ryby

Ryby bardzo szybko tracą świeżość, dlatego przy ich zakupie należy zachować szczególną czujność.

Przede wszystkim musimy sprawdzić skrzela ryby. Jeśli będzie świeża, będą mieć kolor czerwony. Rybie mięso również powinno mieć kolor czerwony, a nie brązowy lub ciemny.

#11 Jajka

W tym przypadku bardzo szybko możemy zweryfikować, czy sprzedawca chce wcisnąć nam nieświeży produkt. Wystarczy, że jajo włożymy do szklanki z wodą. Jeśli opadnie na dno, znaczy, że jest świeżutkie. Jednak kiedy będzie się unosić, lepiej wyrzucić je do kosza.

#11 Truskawki

Świeże owoce są bardzo zdrowe. Zwierają całą masę witamin i korzystnych dla naszego organizmu substancji. Niestety, dziś nawet rolnicy, aby sprostać wymaganiom stawianym przez rynek, stosują różnego rodzaju chemikalia. Dlatego niektóre truskawki mogą zawierać pestycydy i azotany.

Truskawki ugniataj z cukrem. Te świeże i bez pestycydów będą miały dużo soku, a także mocny owocowy zapach. Do tego będą też pięknie czerwone i nie ściemnieją.

Może macie swoje sposoby na pozbycie się pestycydów z owoców i warzyw? Jeśli tak, to podzielcie się z nami w komentarzach.

Reklama

Może Cię zainteresować

Reklama