Kategorie Zdrowie

7 produktów spożywczych, których nigdy, ale to nigdy nie powinno się podgrzewać w mikrofalówce

Wynaleziona przypadkowo w latach czterdziestych XX wieku kuchenka mikrofalowa jest obecnie jednym z głównych urządzeń kuchennych w niemal każdym domu czy mieszkaniu. Jest to zupełnie zrozumiałe, bowiem znacznie ułatwia, a przede wszystkim przyspiesza gotowanie czy odgrzewanie danych potraw.

Wiele osób nie wie, że istnieją takie produkty spożywcze, których w trosce o nasze bezpieczeństwo i zdrowie z różnych względów nie powinniśmy podgrzewać w kuchence mikrofalowej. O jakich produktach mowa?

#1 Gotowane jajka

Imgur 

Musisz mieć świadomość, że podczas podgrzewania w mikrofali jaj na twardo z cząsteczek wody powstaje para, co powoduje wzrost ciśnienia. Ze względu na strukturę jaj, nie są one w stanie znieść odpowiednio wysokiego ciśnienia, co może prowadzić do jajecznej eksplozji! Eksplozji, której z pewnością wolałbyś uniknąć.

#2 Marchewki

Pikist

Choć marchewkę można gotować i podgrzewać w kuchence mikrofalowej, musisz mieć świadomość, że podgrzewanie surowej marchewki, zwłaszcza takiej ze skórką, może być stanowić potencjalne zagrożenie. W przypadku gdy podgrzewana marchewka nie jest dokładnie umyta, w kuchence mogą pojawić się iskry. Niewielkie wyładowania mogą z kolei prowadzić do uszkodzenia mikrofalówki.

#3 Przetworzone mięso

© Robert Coffey / Twitter, © Skitterphoto / Pexels

Przede wszystkim przetworzone mięso nie jest najzdrowszym, najbardziej wartościowym pokarmem, ponieważ zawiera duże ilości soli i konserwantów. Często podgrzewanie tego typu „przekąsek”, zwłaszcza podgrzewanych w mikrofalówce, może prowadzić do problemów z sercem. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z grilla.

#4 Woda

podgrzewanie w mikrofalówce
Pxhere

Ta pozycja może być dla wielu z Was zaskoczeniem, a jednak… Podgrzewanie wody w kuchence mikrofalowej może wydawać się najprostszą, a już na pewno bezpieczną opcją. Wiele badań pokazuje jednak, że istnieje wiele przypadków poparzeń, które miały miejsce właśnie po podgrzaniu wody w kuchence mikrofalowej, zwłaszcza, kiedy na taki pomysł wpadają małe dzieci. Jest to szczególnie niebezpieczne, kiedy woda jest podgrzewana w szklanym naczyniu. Istnieje wówczas możliwość wybuchu.

#5 Papryczki chilli

Imgur

Papryczki chili, szczególnie te bardzo ostre, zawierają duże ilości kapsaicyny, która może być bardzo łatwopalna.Kiedy kapsaicyna zostaje wystawiona na działanie fal elektromagnetycznych w kuchence mikrofalowej, zaczyna się dymić, a w dłuższej perspektywie czasu papryczki mogą zapłonąć. Ogień i dym uwalniane z kuchenki mikrofalowej mogą powodować podrażnienie skóry i uczucie pieczenia.

#6 Kurczak

Pexels 

Kurczak jest jest jednym z głównych winowajców rozprzestrzeniania się salmonelli, zwłaszcza jeśli nie jest odpowiednio ugotowany! Kiedy gotujesz kawałek surowego kurczaka w kuchence mikrofalowej, szanse na  dokładne ugotowanie są bardzo niewielkie, co stwarza potencjalne zagrożenie dla zakażenia bakteryjnego. Tyczy się to oczywiście nie tylko kurczaka, ale także innych kawałków surowego mięsa.

#7 Pomidory i sosy pomidorowe

Youtube 

Podobnie jak w przypadku jaj na twardo, pomidory także mogą eksplodować, zwłaszcza, kiedy włożysz je do mikrofalówki na zbyt długi okres czasu. Chyba nie trzeba dodawać, jak będzie wyglądała Twoja kuchenka w momencie, gdy dojdzie do wybuchu.

Źródła: brightside.me
Fotografie: imgur.com, imgur.com