×

Pod żadnym pozorem nie przechowuj jajek w drzwiach lodówki. To poważny błąd

Jajka pełnią bardzo istotną funkcję w naszej codziennej diecie. Nic więc dziwnego, że wchodzą w skład przeróżnych dań. Nierzadko są spożywane także na śniadanie w postaci pysznej jajecznicy.

Reklama

Wiele osób nie wyobraża sobie, aby w ich domu nie było jajek. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, w jaki sposób je przechowywać i jakiego sposobu przechowywania należy za wszelką cenę unikać. Czy wiedziałaś, że jajka nie powinny być trzymane w drzwiach lodówki? W dalszej części artykułu wytłumaczymy Ci dlaczego…

Niezwykłe właściwości jaj

Jajka są jednym z najbardziej istotnych produktów spożywczych. Są przede wszystkim niskokaloryczne – jedno jajko ma około 70 kcal – i bogate w pełnowartościowe białko, przez co są bardzo często zalecane osobom chcącym zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. Potwierdzeniem tych słów jest badanie, które zostało przeprowadzone już w 2008 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Saint Louis, które wykazało, że osoby otyłe jedzące na śniadanie jajka zrzuciły więcej kilogramów od osób, które spożywały o tej porze kanapki. Warto dodać, że śniadanie w obu grupach miało taką samo wartość kaloryczną.

Reklama

Jajka to jednak nie tylko białko. Są także świetnym źródłem witamin A, B, D, E, K, a także związków, takich jak fosfor, wapń, potas, cynk i żelazo, dlatego tym bardziej warto uwzględnić je w swojej diecie.

Ile jajek można bezpiecznie zjeść, by dodać sobie zdrowia?

Reklama

Pod żadnym pozorem nie przechowuj jajek w drzwiach lodówki

Przeważnie przechowujemy jajka w lodówce, dzięki czemu zachowują dłużej świeżość. No cóż, ciężko się z tym nie zgodzić. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy umieścimy je w drzwiach lodówki. Często przemawia za tym dodatkowo specjalna przegródka na jajka, która zazwyczaj jest umieszczona właśnie tam m.in. po to, aby mieć do nich szybszy i łatwiejszy dostęp. W rzeczywistości nie jest to jednak odpowiednie miejsce na tego typu produkty! Powód wydaje się być stosunkowo prosty.

Jajka przechowywane w drzwiach lodówki mogą dużo szybciej tracić swoją świeżość. Kiedy otwieramy lodówkę, dochodzi do wahań temperatury. Wahania temperatury z kolei osłabiają naturalną, wewnętrzną ochronę jaj.

W jaki sposób przechowywać jajka?

To, że przechowywanie jaj w drzwiach lodówki nie jest najlepszym pomysłem, nie oznacza, że nie powinniśmy ich przechowywać w lodówce. Jajka najlepiej przechowywać na środkowej półce lodówki. W takim przypadku najdłużej zachowają swoją świeżość, dzięki czemu z pewnością będą smakować wyśmienicie podczas kolejnego śniadania i nie tylko.

Reklama
Reklama
Źródła: smakosze.pl
Fotografie: pixnio.com, pixabay.com

Może Cię zainteresować

Reklama