×

Nie używajcie plastikowych czajników! Przegotowana w nich woda zawiera MIKROPLASTIK

Czajniki elektryczne są zwykle częścią podstawowego wyposażenia gospodarstwa domowego, więc nie dziwi nas już ich obecność w kuchni.

W niektórych przypadkach warto jednak przyjrzeć się bliżej. Ponieważ niektóre czajniki mogą stanowić problem dla Twojego zdrowia. Dlatego powinieneś znać te 4 wątpliwe fakty dotyczące czajnika…

#1 Toksyczne czajnikiMikroplastik

Czajniki plastikowe są przeznaczone do wytrzymywania wysokich temperatur. Jednakże, jak pokazało kilka losowych próbek w laboratoriach naukowych, małe plastikowe cząsteczki oddzielają się od wewnętrznych ścian pojemników za każdym razem, gdy są używane i dostają się do wody. Naukowcy odkryli do 30 000 mikroplastycznych cząstek na mililitr wody.

Podczas gotowania się wody, plastikowe ścianki mogą pękać i trafiać do wody. Najgorsze jest to, że małe odłamki mogą być niewidoczne dla oka

mikroplastik z czajnika

Wpływ mikroplastiku na zdrowie człowieka:

– Politereftalan etylenu (PET) – wykorzystywany do produkcji przyborów kuchennych. Wytrzymały plastik, który przy wysokich temperaturach uwalnia pierwiastek zwany antymonem. Objawami „przedawkowania” antymonu mogą być: nudności, wymioty i biegunka. – BPA – występuje w produktach z plastiku wykonanego z poliwęglanów. Spożywanie tej substancji ma zły wpływ na układ hormonalny, badania przeprowadzone na ludziach potwierdziły jego szkodliwość. Może być przyczyną chorób układu pokarmowego, a nawet bezpłodności. Pani dr. Aleksandra Rutkowska, poleca zrobić detox z plastikowych przyborów z Naszych kuchni:

Sprzęt elektroniczny, czajnik wykonany z tworzyw sztucznych, plastikowe opakowania do żywności, puszki, plastikowe butelki…

#2 Toksyczne czajnikiBPA

BPA to skrót od bisfenolu A, jednego z najczęściej stosowanych środków chemicznych w produkcji tworzyw sztucznych. Substancja jest wysoce kontrowersyjna, ponieważ podejrzewa się, że powoduje uszkodzenie wątroby i nerek oraz że jest rakotwórcza i mutagenna. Jeszcze 15 lat temu badania wielokrotnie wykazały znaczny wzrost zanieczyszczenia BPA w czajnikach z plastikowymi obudowami.

Nowsze modele są tu wyraźnie nieszkodliwe. Jeśli jednak nie wyrzucasz za każdym razem resztek wody, ale gotujesz ją kilka razy, powinieneś używać czajników bez BPA, a nawet powstrzymać się od używania kuchenek z plastikowymi obudowami.

#3 Toksyczne czajnikiNikiel

Czajniki ze stali nierdzewnej są znacznie mniej zanieczyszczone mikroplastikami lub BPA. Jednak instrukcje użytkowania często ostrzegają przed kilkakrotnym podgrzewaniem wody. Powodem są ślady aluminium, miedzi i niklu.

#4 Toksyczne czajniki Ogień

Nigdy nie należy zostawiać czajnika włączonego bez nadzoru. Innym problemem z czajnikami jest automatyczne wyłączanie. W przypadku wielu urządzeń działa to tylko wtedy, gdy pokrywa jest prawidłowo zamknięta. Jeśli nie, woda może z czasem całkowicie odparować, a sam  kocioł przegrzeje się.

Ponadto wiele osób podłącza czajnik do listwy zasilającej bez uwzględnienia dopuszczalnego limitu mocy. Większość tego limitu wynosi 3500 watów. Na tej wartości już jednak spotykają się ekspres do kawy i czajnik. Jeśli wtedy do listwy zasilającej podłączony jest mikser ręczny lub radio, może to spowodować pożar.

W zależności od konstrukcji i materiału czajniki mają swoje zalety i wady. Cena i moc nie powinny zatem być jedynymi kryteriami wyboru przy zakupie.