Kategorie JelitaOdżywianieZdrowie

Badania dowodzą, że piwo jasne może mieć pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy

Mamy dobrą wiadomość dla panów, którzy są miłośnikami piwa. Najnowsze badania hiszpańskich naukowców wykazały, że jego umiarowe spożycie może mieć pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy mężczyzn. Istotna jest jednak ilość spożywanego trunku.

Jak wskazują statystyki piwo znajduje się tuż obok wody, herbaty i kawy jako najpopularniejszy napój na świecie. Badania wykazały, że umiarkowane spożycie jasnego piwa alkoholowego lub bezalkoholowego wpływa na zróżnicowanie zestawu bakterii w jelitach. Ma to korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, bogaty mikrobiom zmniejsza ryzyko pojawienia się niektórych chorób przewlekłych.

Piwo jako wsparcie dla jelit

źródło: canva

Wyniki badań przedstawione w „American Chemical Society’s Journal of Agriculture and Food Chemistry” że piwo ma pozytywny wpływ na proces trawienia. To właśnie dzięki zróżnicowaniu flory bakteryjnej ma ona lepsze zdolności trawienne.

Badanie przeprowadzono na 19 mężczyznach w wieku od 23 do 58 lat. Zostali oni podzieleni na dwie grupy i codziennie do obiadu spożywali piwo o pojemności 330 ml. Jedna grupa bezalkoholowe druga alkoholowe jasne. Naukowcy poprosili, aby podczas badania uczestnicy nie zmieniali swojego dotychczasowego stylu życia. Eksperyment trwał 4 tygodnie, a po jego zakończeniu analizie poddano kał obu grup. Wyniki wykazały, że wszyscy uczestnicy mieli większą różnorodność bakterii w jelitach.

Jedno piwo dziennie, zawierające alkohol lub nie, może być sposobem na poprawę flory bakteryjnej w jelitach i można je traktować jako część dobrze zbilansowanej diety – powiedziała prof. Ana Faria z Uniwersytetu w Lizbonie, jedna z autorek badania.

To nie pierwsze takie badanie

źródło: canva

Już kilka lat temu naukowcy zainteresowali się wpływem spożycia piwa na zdrowie człowieka. Poprzednie badania na ten temat wykazały, że zarówno mężczyźni jak i kobiety spożywający bezalkoholowe piwo jasne przez okres jednego miesiąca zwiększyli różnorodność mikrobiomu jelitowego. A jak wiadomo im większe zróżnicowanie tym mniejsze ryzyko rozwoju chorób przewlekłych takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego czy cukrzyca.

Musimy jednak ostrożnie podchodzić do tych wyników, aby nie puścić w świat wiadomości, że im więcej piwa, tym lepiej – podkreśla prof. Faria.

Źródła: www.msn.com