Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowe zakupyZdrowie

Oto co dzieje się z Twoim organizmem, gdy spożywasz pikantne dania

Czy pikantne jedzenie jest zdrowe? Spożywanie pikantnych dań ma niezaprzeczalny wpływ na cały organizm. Często jest jednak tak, że stawiamy na „ostre” posiłki z zamiłowania do ostrego. Mało kto zdaje sobie natomiast sprawę z pozytywnych jak i negatywnych skutków spożywania pikantnych dań. Na szczęście tych pierwszych jest zdecydowanie więcej.

Pixabay

Oto co dzieje się z Twoim organizmem, gdy spożywasz pikantne dania

#1 Twój metabolizm przyspieszy

Spożywanie pikantnych dań to stosunkowo łatwy sposób na spalenie dodatkowego tłuszczu. Oczywiście, nic nie zastąpi tutaj aktywności fizycznej i odpowiednio zbilansowanej diety. Nie mniej jednak kapsaicyna zawarta w ostrych przyprawach może tutaj pomóc. W końcu jest znana z tego, że zwiększa wydatkowaną energię i sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Pixabay

#2 Wzrośnie Twoja tolerancja na ból

Jeśli nie lubisz pikantnych dań to może być Ci ciężko w to uwierzyć. W końcu spożywanie pikantnych dań w niczym nie ustępuje bólowi – jedno i drugie potrafi być wyjątkowo nieprzyjemne. Nie mniej jednak specjaliści sugerują, że kapsaicyna może oddziaływać na tę część mózgu, która jest odpowiedzialna za uczucie bólu. W konsekwencji skłania więc mózg do ignorowania bólu, co jest ciekawym dodatkiem dla osób, które lubią jeść pikantnie.

#3 Zyska na tym Twój system odpornościowy

Podczas gdy Ty delektujesz się pikantnym daniem, Twój organizm zostaje wzbogacony o cenne przeciwutleniacze, które odgrywają szczególnie istotną rolę w sezonie grypowym. Przeciwutleniacze będą chronić nas przez wszelkiego rodzaju drobnoustrojami ze świata zewnętrznego. Rada? Jeśli już czujesz się nie najlepiej, przygotuj danie w skład którego będą wchodzić papryczki chilli i wzmocnij swój organizm.

Pixy

#4 Jest szansa, że będziesz żyć dłużej

Badania opublikowane przez brytyjskie czasopismo medyczne „BMJ” wykazały, że osoby, które spożywają na co dzień pikantną żywność, notują o 14% niższą śmiertelność w porównaniu z osobami, które nie gustują w ostrych daniach. Czy to oznacza, że nie warto stawiać na pikantne dania rzadziej? Absolutnie nie. Badacze wykazali, że nawet jeśli spożywasz pikantną potrawę raz lub dwa razy w tygodniu, współczynnik umieralności jest niższy o 10%. Dzieje się tak, ponieważ pikantne przyprawy mogą chronić przed rakiem, chorobami serca czy chorobami układu oddechowego.

Przyprawy i ich bioaktywne składniki, takie jak kapsaicyna, mogą mieć właściwości odchudzające, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, jak i zwalczające nadciśnienie – mówi współautor badań Jun Lv, profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie Peking w Pekinie

#5 Spadnie zapotrzebowanie organizmu na cukier

Nie jest tajemnicą, że cukier szkodzi zdrowiu. Z drugiej zaś strony ograniczenie jego ilości nie jest takie proste. Eksperci twierdzą, że dodawanie od czasu do czasu pikantnych potraw do swojego menu może pomóc zwalczyć lub ograniczyć chęć na „słodkie”. Efekt przypomina efekt wypicia szklanki soku pomarańczowego po umyciu zębów. Nic przyjemnego, prawda? Podobnie jak po umyciu zębów nie mamy ochoty na sok pomarańczowy, tak samo po zjedzeniu czegoś ostrego zwykle nie mamy ochoty na nic słodkiego.

Pixabay

#6 Kubki smakowe mogą na tym ucierpieć

Twój język może ucierpieć w przypadku gdy zafundujesz mu wyjątkowo pikantne danie. To z kolei może wpłynąć na odczuwanie innych smaków, ale nic się nie martw, to tylko tymczasowe. Twoje receptory smaku wrócą do pełnej sprawności bardzo szybko. Wyjątkiem może być sytuacja, gdy będziesz jeść zbyt dużo pikantnych potraw przez długi czas.

#7 Możliwa jest reakcja alergiczna

Niektórzy uważają, że rano, po zjedzeniu pikantnej kolacji, odczuwają obrzęk twarzy i swędzenie. Jest to możliwe głównie za sprawą alergii na ostre papryczki. Dla niektórych taka reakcja jest po prostu naturalną reakcją organizmu na przyprawy. Jeśli chcesz zbadać przyczynę i dowiedzieć się, czy ze spokojem możesz jeść pikantne dania, warto udać się na wizytę do lekarza. Pamiętaj, że każdy przypadek jest inny.

Pixabay

#8 Narastające problemy z żołądkiem

Jeśli masz wrażliwy żołądek, jedzenie pikantnych potraw to zwykle nie najlepszy pomysł. Możesz w ten sposób wywołać biegunkę, a nawet doprowadzić do przejściowego zapalenia błony śluzowej żołądka.

#9 Nasilenie zgagi

Tego uczucia nie życzymy nikomu. Papryczka zawiera mieszankę kwasów. Gdy zjemy ich za dużo, Twój żołądek może wyraźnie to odczuć. Spożywanie bardzo pikantnego jedzenia z nadmiarze nie będzie więc najlepszym pomysłem. Jeśli już natomiast przyszło Ci się zmierzyć ze zgagą, spróbuj wypić szklankę mleka. Powinno pomóc.

To co, dasz się skusić na coś pikantnego? 😉 Swoją drogą co było najbardziej pikantną „rzeczą”, jakiej miałeś/miałaś okazję spróbować?

Źródła: brightside.me