5 powodów, dla których tequila powinna być Twoim alkoholem nr 1
Zacznijmy od sprostowania – tequila nie jest „zdrowym” wyborem żywieniowym. Daleko jej od odżywczego produktu, czy porównania ze smoothies. Jednak w porównaniu z innymi alkoholami, tequila produkowana ze 100% agawy ma coś, czego nie mają inne!
#1 Obniża poziom złego cholesterolu
Badania wykazały, że kieliszek tequili dziennie obniża poziom złego cholesterolu i podnosi poziom tego dobrego, co przekłada się na poprawę pracy serca.
#2 Pomaga na trawienie
Szot tequili pity po posiłku stymuluje trawienie i pozwala szybciej uporać się ze zjedzonym właśnie daniem. Natomiast porcja trunku spożyta przed jedzeniem, pobudza apetyt i rozbudza metabolizm.
#3 Jest bezglutenowa
Dla wszystkich będących na diecie bezglutenowej tequila powinna być oczywistym wyborem. W przeciwieństwie do pszenicznej wódki, nie zawiera ona glutenu, mogącego wywoływać stany zapalne.
#4 Jest niskokaloryczna
Tequila powstaje z agawy, której cukier nie jest trawiony przez człowieka, przechodzi więc przez nasze ciało bez przekształcania go w energię. Bardziej złożona molekularna struktura agawiny sprawia, że poziom cukru we krwi się nie podnosi.
#5 To naturalny probiotyk
Picie tequili zwiększa obecność pożytecznych bakterii w organizmie, przez co łatwiej zwalczamy wirusy!
Jak widzicie, na tle innych trunków tequila zdecydowanie wyróżnia się swoimi właściwościami. I co najlepsze – pita w odpowiednich ilościach – nie powoduje tycia ani spowolnienia metabolizmu!