×

Pierniczki imbirowe to nie tylko wyjątkowy smak, ale i właściwości. Warto mieć je na święta [PRZEPIS]

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. W piekarniach już dziś zaczynają pojawiać się pyszne, sezonowe smakołyki, a w śród nich pyszne, chrupiące, apetyczne pierniczki imbirowe. Jeśli jesteś ich wielbicielem, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość.

Piernikowe ciasteczka zawierają wiele cennych dla zdrowia przypraw, takich jak goździki, cynamon i imbir. Spożywanie pierniczków z umiarem niesie za sobą wiele cennych korzyści zdrowotnych.

Pierniczki imbirowe

Pierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są bardzo kruche i pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze (o czym nie wie wiele osób), mają liczne właściwości zdrowotne.

Pierniczki imbirowe mogą:

#1 Złagodzić bóle menstruacyjne

Pierniki imbirowe są nie tylko pyszne, ale mogą także posłużyć jako naturalny środek na złagodzenie bolesnych skurczów menstruacyjnych. Udowodniono, że cynamon w pierniku łagodzi ból menstruacyjny i inne nieprzyjemne objawy menstruacji, takie jak nudności i zmęczenie. Piernikowe ciasteczka zawierają m.in. imbir, który może być bardzo skuteczny w walce z bólem menstruacyjnym, zwłaszcza na początku menstruacji.

#2 Wspomóc pracę wątroby

Ciężko nie przejadać się pysznymi piernikami, ale kiedy spożywasz je w umiarkowanych ilościach, pewne zawarte w nim związki mogą korzystnie wpływać na Twoje zdrowie. Należy zwrócić tutaj uwagę na zawarte w pierniczkach goździki, które wspomagają prace wątroby i pomagają zredukować objawy stłuszczenia wątroby.

gingerbread-cookies-101 - Alicia Bruce // Brand + Product Photography

#3 Pomóc przy niestrawnościach

Jeśli kiedykolwiek odczuwałeś dyskomfort w żołądku, być może cierpisz na niestrawność. Ten nieprzyjemny stan może mieć różne przyczyny. Jedną z nich jest opóźnione opróżnianie żołądka. Wykazano, że imbir przyspiesza ten proces, dzięki czemu może pomóc złagodzić objawy dyskomfortu żołądkowego.

#4 Rozświetlić skórę

Regularne spożywanie cynamonu opóźnia proces starzenia się skóry. Dzieje się tak, ponieważ cynamon zawiera duże ilość przeciwutleniaczy. W konsekwencji chroni skórę przed szkodliwymi, wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki skóry i powodują utratę jej elastyczności. Istnieje wiele sposobów na włączenie cynamonu do swojej diety, a jednym z nich jest delektowanie się kilkoma imbirowymi piernikami.

#5 Wspomóc pracę mózgu

Oprócz korzystnego wpływu na kondycję skóry, przeciwutleniacze mają także korzystny wpływ na pracę i kondycję mózgu. Stres oksydacyjny i ciągłe stany zapalne mogą przyspieszyć proces starzenia się mózgu. Nie bez powodu uważa się, że wspomniane czynniki są jedną z głównych przyczyn choroby Alzheimera. Wykazano, że imbir poprawia pamięć i funkcje mózgu oraz chroni komórki mózgowe przed spadkiem wydajności związanym z wiekiem.

#6 Wspomóc układ kostny

Goździki nadają piernikom specyficznego, wyrazistego smaku. Goździki to jednak nie tylko aspekty smakowe. Mają bowiem silne właściwości przeciwzapalne, a ze względu na dużą zawartość manganu, pomagają zarządzać enzymami, które sprzyjają kondycji kości.

Sposób przygotowania pierniczków imbirowych

Składniki:

  • 100 g miodu,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 350 g mąki,
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Przełóż do garnka miód, masło, cukier, mielone goździki i cynamon, a następnie podgrzewaj aż do rozpuszczenia wszystkich składników i odstaw do przestudzenia.
  3. Do miski przesiej mąkę i sodę.
  4. Dodaj do miski szczyptę soli, rozpuszczony miód z masłem, przyprawami i jajko. Całość ugniataj do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
  5. Ciasto odstaw do lodówki na pół godziny.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 33 mm podsypując je podczas wałkowania mąką.
  7. Weź foremkę i przejdź do wykrawania pierniczków, które należy następnie ułożyć na wspomnianej na początku blasze.
  8. Blachę z piernikami wstaw do rozgrzanego do 180 °C  piekarnika na 10 minut.
  9. Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia i ciesz się ich smakiem!

Na zdrowie!

_________________________

*zdjęcia mają charakter poglądowy

Źródła: brightside.me
Fotografie: pixabay.com

Może Cię zainteresować