Kategorie Dieta i odchudzanieNowotworyOdżywianieZdrowie

Wyjątkowe właściwości pestek najpopularniejszego polskiego owocu. Nigdy ich nie wyrzucaj

Często nie doceniamy tego, co daje nam matka natura. Wśród produktów, na które bardzo często nie zwracamy większej uwagi, i które często lądują w koszu na śmieci, są pestki. Tymczasem okazuje się, że te pochodzące z naszych polskich owoców są bardzo cenne, a wszystko ze względu na ich właściwości. Mowa oczywiście o pestkach z jabłek.

Właściwości jabłek

Jabłka to bez wątpienia najpopularniejsze owoce w naszym kraju. Mamy przy tym to szczęście, że są one jednocześnie bardzo zdrowo. Jedzone na surowo wzmacniają serce, mięśnie, regulują pracę układu nerwowego oraz pracę wątroby. Z powodzeniem mogą zmniejszać także obrzęki nóg, ponieważ mają działanie moczopędne. Gotowane i starte jabłka leczą natomiast biegunkę u dzieci oraz niestrawność i choroby wrzodowe u dorosłych. Jabłka od lat są stosowane także w medycynie ludowej jako środek na bóle stawów. Warto wspomnieć także o dużej zawartości witaminy C, potasu i żelaza. Ponadto 100 g jabłek dostarcza zaledwie 30-50 kcal, co oznacza, że jabłka świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej.

pestki jabłek
Pxhere

Niestety, mała wiedza powoduje, że jemy jabłka odrzucając nasiona, które stanowią chyba najbardziej wartościową część tego niezwykłego owocu.

Niezwykłe właściwości pestek jabłek

Naukowcy wykazali, że już zaledwie kilka pestek jabłek zaspokaja nasze zapotrzebowanie na jod, czyli jeden z pierwiastków, które wspierają funkcjonowanie organizmu. 75% tego pierwiastku znajduje się w tarczycy, przez co jest on niezbędny do produkowania jej hormonów, od których z kolei zależy prawidłowy rozwój i praca serca, nerek, mięśni, przysadki mózgowej i układu nerwowego. Na tym jednak nie koniec…

pestki jabłek
Wikipedia

Pestki jabłek zawierają amigdaliny, czyli witaminę B17, która może zabijać komórki nowotworowe oszczędzając przy tym komórki zdrowe.

Mimo wielu zalet ze spożywania pestek jabłek, mają one jedną wadę. Otóż znajduje się w nich substancja zamieniająca się w niebezpieczny cyjanek. Pewnie też dlatego niektórzy uważają je za trujące. Prawda jest jednak taka, że musielibyśmy zjeść ich ogromną ilość (około 200 sztuk pestek), by ten mógł nam w jakikolwiek sposób zaszkodzić. Tymczasem do uzyskania pozytywnych efektów wystarczy jedno czy dwa jabłka zjedzone w całości, przez co dostarczymy organizmowi przede wszystkim niezbędnej ilości jodu.

pestki jabłek
Wikimedia Commons

Jak jeść pestki jabłek?

Pestki jabłek możemy jeść same, choć ich gorzkawy smak może nas do nich zniechęcić. Znacznie lepszym rozwiązaniem wydaje się być wymieszanie ich ze słodkim miąższem, przez co ich smak będzie niemal nieodczuwalny dla kubków smakowych.

Źródła: smakosze.pl