Kategorie PoradyRośliny

Już nigdy więcej nie wyrzucisz pestki z awokado. Jej właściwości mogą uchronić Cię przed rakiem

Co robisz z pestką awokado po zjedzeniu owocu? Jeżeli Twoja odpowiedź brzmi „wyrzucam” to popełniasz duży błąd. Nasiono to ma wiele korzyści zdrowotnych tj. wspomaganie trawienia czy ochrona przed nowotworami. Jak więc można wykorzystać wspomnianą pestkę i co jeszcze w sobie skrywa?

7 zdrowotnych powodów, dla których już nigdy nie powinieneś wyrzucać pestki z awokado

1. Źródło błonnika

źródło: canva

Co więcej jest to błonnik rozpuszczalny, który znacząco przyśpiesza perystaltykę jelit oraz skutecznie usuwa toksyny z organizmu.

2. Wzmacnia układ odpornościowy

źródło: canva

To wszystko dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy, które zwalczają nadmiar wolnych rodników i przeciwdziałają infekcjom.

3. Poprawia wygląd skóry

źródło: canva

Pestka z awokado pobudza produkcję kolagenu dzięki czemu Twoja skóra na dłużej pozostaje jędrna.

4. Obniża poziom cholesterolu

źródło: canva

Błonnik zawarty w pestce wiąże cząstki cholesterolu i wydala je z organizmu.

5. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego

źródło: canva

Związki znajdujące się w pestce zapobiegają złogom w tętnicach oraz żyłach, która może prowadzić do udaru mózgu i zawału serca.

6. Utrzymuje poziom glukozy na właściwym poziomie

źródło: canva

Ekstrakt z pestki pomaga w obniżeniu poziomu glukozy po posiłku.

7. Pomaga w odchudzaniu

źródło: canva

Ogranicza apetyt i daje uczucie sytości na dłużej.

Pestka awokado może uchronić Cię przed rakiem

Z opisanych w czasopiśmie Cancer Resarch dowiadujemy się, że ekstrakt z pestki owocu może uchronić przed białaczką szpikową. Z badań z 2013 roku, które trafiły do „Scientific World Journal” dowiadujemy się z kolei, że pestka awokado jest nie tylko bezpieczna dla ludzkiego zdrowia, ale przede wszystkim bardzo zdrowa ze względu na dużą zawartość zdrowych tłuszczy, kwasu foliowego i witaminy głównie z grupy A, B i E. Zważywszy na pro-zdrowotne właściwości pestki awokado, możemy zauważyć, że będzie działała ona na nasz organizm przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, przeciwmiażdżycowo, a także wzmocni nasze włosy oraz paznokcie.

Jak jeść pestkę awokado?

źródło: canva

Właściwości właściwościami, ale jak jeść pestkę awokado? Przecież jej nie pogryziemy… Pestkę należy w pierwszej kolejności dokładnie umyć i osuszyć. Kiedy będzie już oczyszczona, wkładamy ją do nagrzanego piekarnika do temp. 120 stopni Celsjusza na 2 godziny lub wystawiamy na pełne słońce na 2-3 dni. Kiedy zobaczymy, że skórka pestki jest pęknięta, oznacza to, że jest już gotowa. Obierz ją i pokrój na mniejsze kawałki (jest już miękka) lub zmiksuj w blenderze na proszek. Tak przygotowaną pestkę z awokado z powodzeniem możesz wykorzystać na wiele sposobów. Możesz ją dodać do soków, zup, sałatek, kremów, jogurtów, deserów, a także zalać wrzątkiem i wypić w postaci naparu. Przygotuj się na nieco gorzki smak, który warto „przykryć” czymś słodszym np. miodem.

Źródła: motywatordietetyczny.pl